Nezadovoljstvo u stranci: SDP strepi od Lokalnih izbora

Naredni Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini mogli bi odrediti sudbinu aktuelnog rukovodstva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH). Mogući izborni neuspjeh već sada, tvrde izvori iz te stranke, nameće pitanje dalje sudbine aktuelnog predsjednika Nermina Nikšića.

SDP je, podsjetit ćemo, na Lokalnim izborima 2016. godine osvojio osam načelničkih pozicija. Jednu su u međuvremenu izgubili, nakon što je načelnik Općine Lukavac Edin Delić napustio tu stranku. Ostale pozicije, naročito one u općinama na prostoru Tuzlanskog kantona (TK), itekako su dovedene u pitanje nakon raskola u toj stranci i osnivanja Socijaldemokrata BiH (SDBiH).

Nezadovoljstvo Nikšićevim rukovođenjem strankom kulminiralo je odlukom o nepodržavanju zajedničkog kandidata probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica. Nikšić je najavio i ispunio obećanje da SDP neće biti dio “bošnjačke reprezentacije”, kako je nazvao koaliciju probosanskih stranaka koje su se okupile oko ideje da sa čela Općine Srebrenica smijene negatora genocida.

Otvoreno neslaganje sa takvom politikom Nermina Nikšića i njemu bliskih osoba je iskazao potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović.

– Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika – poručio je Bećirović.

Čak je i Naša stranka, SDP-ov partner u “bh. bloku”, zadala udarac Nikšiću javnom podrškom zajedničkom kandidatu Aliji Tabakoviću. Zanimljivo je da SDP-u nije problem biti dio “bošnjačke reprezentacije” u Velikoj Kladuši, ali jeste u Srebrenici, gdje je potrebno suprostaviti se SNSD-ovom aktuelnom načelniku Mladenu Grujičiću.

Nije se “bh. blok” raspao samo u Srebrenici, već u svim sredinama u BiH, osim u Kantonu Sarajevo (KS), gdje će skupa sa Narodom i pravdom (NiP) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) ponuditi zajedničke kandidate za načelnike. U Općini Centar, jedinoj općini u kojoj ta koalicija gaji nade da će osvojiti načelničku poziciju, zajedničkog kandidata će ponuditi Naša stranka, a SDP će, izvjesno je, ponovo ostati bez načelnika u KS.

Tako bi SDP nakon narednih Lokalnih izbora mogao “prepoloviti” broj svojih načelnika u odnosu na Lokalne izbore 2012. godine, kada su prikupili njih 11, što nameće pitanje pravca kojim Nikšić i ljudi bliski njemu vode stranku.

Ukoliko se obistine prognoze o izbornom neuspjehu, sve glasnije se spominje Nikšićev opoziv sa pozicije predsjednika stranke.

Prema Statutu SDP-a, inicijativu za opoziv sa funkcije predsjednika prije isteka mandata mogu podnijeti najmanje polovina općinskih ili gradskih organizacija, polovina kantonalnih ili regionalnih organizacija, te 50 posto članova Glavnog odbora SDP-a BiH.

– O prihvatanju inicijative za opoziv predsjednika SDP-a potrebno je da glasa najmanje dvije trećine ukupnog broja članova Glavnog odbora SDP-a koji prisustvuju sjednici. O opozivu sa funkcije predsjednika SDP-a prije isteka mandata izjašnjavaju se svi članovi SDP-a na referendumu koji će se održati najkasnije 60 dana od donošenja odluke Glavnog odbora SDP-a – navodi se u statutu.

U slučaju neizglasavanja opoziva predsjedniku SDP-a,Glavni odbor je dužan donijeti odluku o održavanju vanrednog kongresa u roku od 30 dana od dana održavanja referenduma, koji se mora održati najduže u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o održavanju vanrednog kongresa SDP-a BiH.

Članstvo SDP-a zabrinuto je i zbog sumnjivih dugovanja te stranke prema firmi iz Hrvatske koja se bavi pranjem novca, te prema firmi iz Širokog Brijega koja se bavi iznajmljivanjem dizalica, koji je nastao tik uoči Općih izbora 2018. godine.
Sumnjiva dugovanja
CIK istražuje dug SDP-a prema hrvatskoj firmi za pranje novca i firmi iz Širokog Brijega

Uprkos deklarativnoj opredijeljenosti ka “vraćanju SDP-a članovima te stranke”, činjenice govore da svi članovi, izuzev užeg rukovodstva okupljenog oko Nikšića, nije upoznato sa pozadinom ovih sumnjivih dugovanja.

Sve navedene okolnosti ne idu u prilog prognozi da će Nikšić, o čijoj popularnosti svjedoči i činjenica da je mandat državnog zastupnika dobio tako što je sam sebe smjestio na vrh kompenzacijske liste SDP-a, ostati na poziciji do kraja četverogodišnjeg mandata.

Pod njegovim vođstvom, a u partnerstvu sa Damirom Mašićem, SDP se uspio svesti na nivo kantonalnog privjeska Naše stranke i derivata SDA, poput NiP-a, što je daleko ispod nivoa kojeg očekuje članstvo te stranke.(faktor,tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *