Nevrijeme u Hrvatskoj: Izlila se pritoka Kupe, poplavljene kuće i ceste

Obilna kiša izazvala je podizanje vodostaja Kupe i pritoka. Poplaviljene su ceste, kuće, vrtovi u selima Kupske doline, Kuželj i Brod na Kupi

0
80

Jaka kiša i nevrijeme uzrokovali su veliku materijalnu štetu u mnogim dijelovima Hrvatske, a Gorski kotar se sprema za odbranu od poplava.

Obilna kiša izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koje su poplavile prometnice, kuće i vrtove u selima Kupske doline, Kuželj i Brod na Kupi.

Zbog oborine koja je pala i još uvijek pada, na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava s daljnjom tendencijom porasta, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske objavilo je da je na Županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi – Gašparci prekinut promet zbog izlijevanja vode i odrona zemlje te da promet teče obilazno cestom Brod na Kupi – Delnice i cestom Delnice – Prezid. Zbog izlijevanja Belice, Kupine pritoke, uslijed jakih oborina, voda se izlila na cestu kod Kuželja, a dalje prema naselju Gašparci došlo je do odrona zemlje zbog čega je promet onemogućen na tom dijelu ceste.

Kako se navodi u saopćenju, u Kuželju je poplavljeno nekoliko dvorišta i podruma obiteljskih kuća.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice izvanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 sati dosegnuo 393 centimetra. Iste mjere uvedene su nizvodno na Kupi kod sela Kupa.

Taj bi vrh vodnog vala mogao stići do Karlovca u noći sa subote na nedjelju, javili su ranije iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišli su zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić s vatrogascima te je utvrđeno da je trenutno stanje s izlijevanjem Kupe i pritoka nešto bolje.

Nacionalni park Risnjak je objavio da je cesta Podgrič – Kupari također zatvorena. Ne savjetuje se kretanje prema izvoru Kupe dok se ne stabilizira vremenska situacija i ne saniraju oštećeni prilazni putovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here