Nevjerovatna svjetlosna kugla uhvaćena na videu iznad Portugala

Svemirski stručnjaci objašnjavaju da su ove "zvijezde padalice" zapravo komadići krhotina koji se odvajaju od većih nebeskih tijela poput asteroida, kometa, Mjeseca ili čak drugih planeta

Evropska svemirska agencija (ESA) je čak uspjela snimiti vatrenu kuglu kamerom iz svoje opservatorije u Caceresu u Španiji

Skygazeri u Španiji i Portugalu bili su počašćeni spektakularnim prizorom prošlog vikenda kada je jarko zeleni meteor buknuo noćnim nebom. Evropska svemirska agencija (ESA) je čak uspjela snimiti vatrenu kuglu kamerom iz svoje opservatorije u Caceresu u Španiji u subotu u 18:46 po lokalnom vremenu, piše PetaPixel.

ESA procjenjuje da je vatreni objekt bio fragment komete koja je letjela iznad Iberijskog poluostrva brzinom od 100.000 milja na sat! Zahvaljujući današnjem rasprostranjenju kamera, sretni posmatrači koji su slučajno snimali u tačnom trenutku snimili su nevjerovatne snimke ovog događaja koji se događa jednom u životu.

Svemirski stručnjaci objašnjavaju da su ove “zvijezde padalice” zapravo komadići krhotina koji se odvajaju od većih nebeskih tijela poput asteroida, kometa, Mjeseca ili čak drugih planeta. Dok ovi meteori jure prema Zemljinoj atmosferi nevjerovatnim brzinama, nailaze na trenje, zbog čega svijetle gore. Boja plamena meteora zapravo otkriva njegov hemijski sastav! U ovom slučaju, zeleni sjaj ukazuje da je vatrena lopta sagorjevala magnezijum.

Potraga je u toku kako bi se pronašli ostaci meteora, ali nema garancije da je zaista pao na zemlju. Moguće je da je predmet potpuno izgorio tokom svog vatrenog spuštanja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *