Neviđeno u Tuzli: Predsjedavajuća vijeća, nadobudna Nataša Perić, protiv novinara i medija

1
1584
nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla (Foto: Arhiva)

Ovaj dan mogao bi biti upamćen po još neviđenom činu u Tuzli, zabrani medijskog izvještavanja sa sjednice Gradskog vijeća.

Upravo na konstituirajućoj sjednici zakonodavnog tijela Tuzle, nova/stara predsjedavajuća Nataša Perić onemogućila je ulazak medijskih ekipa u salu Narodnog pozorišta gdje je sjednica održana. Doduše, porukom upućenom preko obezbjeđenja/portira.

Razlog su, kako saznajemo, epidemiološke mjere, pri tome prekršene u trenutku kad su u salu ušli predstavnici izvršne vlasti i stručnih službi, i privilegiranih. Medijski djelatnici prema nekima očito, prenose viruse, a ne informacije!

Vrata sale u kojoj se održavala konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla, za medije su danas ostala zatvorena, kao i sam rad ovog tijela. Odluka je to, kako je medijskim radnicima rečeno, predsjedavajuće ovog vijeća Nataše Perić, pa su mediji izjave dočekali u holu Narodnog pozorišta.

Dok je trajala sjednica, vijećnici su Perićki postavili pitanje zašto je zabranjen ulazak medijskih ekipa, što se moglo vidjeti u video snimku (live) koji je objavio vijećnik Omer Berbić.

”Još jedno pitanje nevezano za ovo. Dobili smo informaciju da mediji nisu imali priliku da uđu?”, upitala je za govornicom vijećnica Selma Ćatibušić.

Na to je uslijedio odgovor Perićke:

” Držite se tačke dnevnog reda”.

Vijećnik Admir Čavalić upozorio je Perićku da je rad Gradskog vijeća javan. Gospođo predsjedavajuća, medijima ne smije biti zabranjeno prisustvo, rekao je on.

Ovo je njen odgovor.

”Medijima nije zabranjeno, ograničeni smo kapacitetom. Medijima smo objasnili da će dobiti izjave nakon sjednice. Čekaju nas novinari u holu i prihvatili su”, rekla je.

Nakon sjednice, Perićka je sama sebe opovrgla.

”Prvo, meni se nije niko od medija obratio. Ko je pričao od vas sa mnom. Niko. Ko me pitao. Ja nisam za to nadležna”, rekla je predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Medijske ekipe na ulazu u salu Narodnog pozorišta dočekao je portir i kazao da medijima, izuzev Radio-televizije 7 nije dozvoljen ulazak, te rekao da zapravo prenosi poruku predsjedavajuće Perić. Podsjetit ćemo da je Poslovnikom Gradskog vijeća Tuzla medijima trebao biti omogućen normalan rad. U članu 56 Poslovnika se navodi:

”Sve sjednice Gradskog vijeća su javne. Javnost rada Gradskog vijeća se obezbjeđuje objektivnim informisanjem javnosti o radu Gradskog vijeća”.

Jeste li ovim prekršili poslovnik, pitanje je novinara upućeno Perićki.

”Nisam, zato što je epidemiološka situacija takva, tako da nisam prekršila”, navela je.

Njene kolege vijećnici osudili su ovaj čin prema medijima.

”To je za mene jedan demokratski propast, zabrana prisustva medija na sjednici Gradskog vijeća. Ovo je ipak najveće tijelo i zakonodavni organ”, kazao je Omer Berbić.

”Ja sam naglasio da ovo nije primjereno gradu Tuzla. Brojna su se druga vijeća formirala, općinska i gradska i nigdje nije bilo zabranjeno prisustvo medija. Ružno je da se takva poruka pošalje sa prve sjednice, u startu govori da nismo transparentni”, ističe Čavalić.

Ipak se takva poruka poslala. Vjerovat ćemo da tako neće biti već na narednoj sjednici zakonodavnog tijela Tuzle.

Za kraj ćemo podsjetiti Perićku, da Tuzla nije u Sjevernoj Koreji, već u Bosni i Hercegovini, gdje još uvijek vlada demokratija. (rtvslon)

1 komentar

  1. O tome ne odlucuje ona vec Imamovic, nadati se da ima vijecnika koji znaju da se rad vijeća itekako tice gradjana tuzle. steta za DF mislio sam da su iskreniji

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here