NES, SBiH i SD podržali Principe za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

Narodni evropski savez BiH, Stranka za BiH i Socijaldemokrati BiH podržali aktivnosti organizacija civilnog društva i predložene.

Danas su u Sarajevu nevladine organizacije Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće u BiH, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost i Forum parlamentaraca BiH 1990 nastavili aktivnosti sastanaka sa političkim organizacijama koje imaju svoje zastupnike u PSBIH.

U odvojenim susretima, obavljen je susret sa delegacijom NES-a koju je predvodio zamjenik predsjednika Ibrahim Hadžibajrić, Strankom za BiH koju je predvodio predsjednik Semir Efendić i Socijaldemokratama BiH na čelu sa Enverom Bijedićem.

Navedene organizacije imaju zastupnike u ZD PSBIH, Jasmina Emrića i Envera Bijedića, koji će biti na raspolaganju za sve daljnje aktivnosti i saradnju sa nevladinim organizacijama u PSBIH.

Delegacija NES BiH, SBIH i SDBIH jasno su izrazili podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom, Forum građana Tuzle, Mostarski krug i dr.).

Predstavnici i predsjednici stranaka pozvat će zvanično svoje članstvo i simpatizere, koji to do sada nisu učinili, da podrže ponuđene Principe putem web aplikacije www.izmjeneustava.com.

Politički predstavnici istakli su da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. Nevladine organizacije ohrabrene su da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih sa onima koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje se jasno suprotstavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH, prenose Vijesti.ba.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje pravosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBIH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom od strane nižih nivoa vlasti.

Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku rukovodstvima NESBiH, SBiH i SDBIH, otvorenom razgovoru i opredijeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euro-atlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *