Nermin Nikšić pozvao Srbiju: ‘Izručite ratnog zločinca Novaka Đukića’

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se putem Facebooka povodom Dana žalosti kao znak sjećanja na masakr u Tuzli u kojem je ubijeno 71 Tuzlanki i Tuzlaka.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Dan žalosti kao znak sjećanja na masakr u Tuzli

‘Taj dan je sve bilo puno mladih ljudi, svaka ulica, svaki lokal… Pala je granata i posjekla sve što je bilo veselo, razdragano, mlado i lijepo. Sve je u trenutku zamrlo. Ili je ubijeno ili ranjeno. Nestalo je muzike i svjetla, ostao je samo mrak i jezivo zujanje u ušima’, rekao je Dino Kalesić, otac kojem su zločinci tog tužnog 25. maja 1995. ubili dijete.

Taj dan je u masakru na Tuzlanskoj kapiji ugašen 71 mladi život.

Ovo je prevelika tragedija koja je ostavila neizbrisiv trag, ne samo na porodice žrtava, već i na cijelo društvo. Proglašavanjem dana žalosti želimo pokazati da i 28 godina kasnije nismo zaboravili da smo taj dan izgubili toliku mladost, njihove želje i snove. Sjećanjem i opominjanjem želimo doprinijeti da se ovako okrutan zločin nikada više ne ponovi i da nijedna majka i niti jedan otac ne moraju oplakivati svoje dijete zbog okrutnosti rata i podržavanja zločinaca.

Sud BiH je izrekao kaznu od 20 godina zatvora Novaku Đukiću, komandantu Vojske RS, koji je naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bh. pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo.

Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima.

Zločin ne smije ostati bez kazne. Zaštitom i veličanjem zločinaca šaljemo veoma pogrešnu poruku, posebno mladim ljudima. Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama”, poručio je Nermin Nikšić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *