(Ne)očekivano: Sarajlić i ostali oslobođeni optužbi

Sudija Općinskog suda u Sarajevu izrekao je oslobađajuću presudu Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koje je optužnica teretila za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”, prenosi BHRT.

Sarajlić, Delalić i Šehović bili su optuženi da su od 20. do 25. februara 2020., prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije, Velidom Tvrtkovićem.

Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački uticaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protivkandidat.

Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak.

Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik SBiH-a.

Suđenje je počelo je u avgustu 2022. godine, nakon što su se trojica optuženih, prethodno u maju, izjasnili da nisu krivi za ono što im se stavlja na teret.

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je u obrazloženju presude istakla da je snimak koji je bio glavni dokazni materijal nastao na nezakonit način, navodi Faktor.

Smatra da je snimak nastao na nezakonit način jer je Velid Tvrtković sjeo u tuđi automobil i sa svog mobitela počeo snimati sagovornike bez njihovog znanja i dozvole.

– Sud ne može zasnivati svoju odluku na dokazima koji su nastali na nezakonit način – istakla je sutkinja.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na oslobađajuću presudu. (t)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *