Neočekivani obrat: Eksploziju u Bejrutu je izazvala raketa?

0
453

“Istraživači su usmjereni i na mogući vanjski utjecaj u eksploziji u Bejrutu”, rekao je libanski predsjednik Michel Aoun.

On je zatim dodao da je eksploziju možda izazvala raketa ili bomba. Tu je vijest potvrdila i lokalna libanska televizija MTV.

Aoun je rekao i to da je zatražio od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da im pošalje zračne fotografije eksplozije, a najavio je da će pozvati još neke zemlje da im pomognu utvrditi je li razlog eksplozije bio požar ili je riječ o nekom vanjskom faktoru.

Radi je o prvom službenom navodu da možda katastrofa nije bila posljedica nepažnje. Dosad su libanske vlasti odbacivale bilo kakvu ideju mogućeg vanjskog utjecaja, ali sada je došlo do unutarnjih problema.

Kao što se i očekivalo, katastrofa koja je poharala glavni grad Libana dodatno je katalizirala bijest stanovnika. Libanske snage sigurnosti ispalile su suzavac na demonstrante u Bejrutu, nakon što se masa okupila u četvrtak navečer kako bi iskazala svoj bijes zbog reakcije političkog vodstva zemlje, piše Jutarnji.

Državni mediji izvijestili su kasno u četvrtak da su se sigurnosne snage suočile sa stotinama protuvladinih demonstranata u središnjem Bejrutu, a neki od njih su i ranjeni. NNA je izvijestila da su se ljudi okupili u blizini parlamenta gdje su zapalili manju vatru i bacali kamenje po sigurnosnim snagama.

Aktivisti su pozvali na veće protuvladine proteste u subotu, koji bi se trebali održati pod sloganom Na vješala s njima. Pod njima se misli na političko vodstvo zemlje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here