(Ne)očekivana odluka: UKK “Student” neće igrati u elitnom društvu košarkaša BiH!

Rezultati analize pomenuta dva problema usmjerili su nas da donesemo racionalnu odluku i da rast i razvoj kluba gradimo korak po korak

0
100
Ekipa Studenta neće igrati Ligu BiH (Foto: D. Zabuš, arhiva)

Obavještenje uprave UKK “Student” o tome da neće u narednoj sezoni igrati u elitnom društvu prvenstva košarkaša BiH, zbog neriješene finansijske situacije, i jeste i nije iznenadila sportsku javnost u Tuzli.

Iako su nakon plasmana u najviši rang prvenstva BiH najavili da će igrati samo ukoliko dobiju podršku nadležnih institucija, ipak je publika, koja je tokom prošle sezone punila Univerzitetsku dvoranu u Tuzli, očekivala da će igrati i vratiti vjeru u budućnost tuzlanske košarke.

Pogotovo nakon još jedne rezultatski slabe sezone OKK Slobode.

Prenosimo u cijelosti Obavještenje uprave UKK “Student”, a komentare ostavljamo čitaocima.

Poštovani,

obavještavamo Vas da smo nakon temljene analize, niza obavljenih razgovora i konsultacija, na tijelima Univerzitetskog košarkaškog klub „Student“ Univerziteta u Tuzli, donijeli Odluku da pravo nastupa u košarkaškoj ligi Bosne i Hecegovine u sezoni 2022. / 2023. nećemo iskoristiti.

Klub će nastaviti sa radom na principima utvrđenim prilikom reaktiviranja. Radit ćemo na jačanju i proširivanju igračke baze, poboljšanju uvjeta za rad ekipe, sanaciji Univerziteske sportske dvorane i razvijanju ideje za uspostavljanje sportskog internata.

U skladu sa navedenim, pored nastupa u A1 ligi, od naredne sezone ćemo formirati tim i za A2 ligu, sve kako bi dodatno pojačali rad sa mladim i perspektivnim košarkašima sa područja grada Tuzle i uže regije. Na ovaj način ćemo dodatno pružiti mogućnost svim mladim košarkašima da nastave svoj sportski razvoj nastupajući za klub kojem je razvoj i pružanje šanse mladima u prvom planu.

Nakon što je UKK „Student“ u takmičarskoj 2021./2022. godini ostvario veliki takmičarski uspjeh osvajanjem prvog mjesta u A1 ligi suočili smo se sa velikim izazovom i krenuli u organizaciju i pripremne aktivnosti kako bi na vrijeme i kvalitetno počeli novi sportski projekat.

UKK Student je funkcionirao na jednostavnom principu da se košarkašima iz Tuzle i uže regije, kao i studentima Univerziteta u Tuzli, omogući da učešćem u radu kluba ostvare svoje sportske ciljeve, te žive, rade i školuju se u Tuzli.

Uprava kluba se prilikom donošenja odluke suočila sa dva problema koje je morala analizirati. Prvi je, kao i u svakom klubu, kreiranje ekipe koja bi svojom kvalitetom bila spremna da odgovori izazovima Lige Bosne i Hercegovine, a sačinjena od igrača iz Tuzle i bliže okoline, a drugi je dobijanje podrške za rad od Univerziteta, Grada te institucije Tuzlanskog kantona koje smo predstavljali i koje ćemo prezentirati i u budućem radu.

Rezultati analize pomenuta dva problema usmjerili su nas da donesemo racionalnu odluku i da rast i razvoj kluba gradimo korak po korak i vjerujemo da ćemo uskoro sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom ponovno zaigrati u najkvalitetnijem razredu košarke u našoj zemlji.

Uprava kluba, treneri i grači pokazali su da vole i poznaju košarku, a to su osnovni preduvjeti za vođenje sportskog kolektiva, ali bez konkretne podrške Univerziteta, Grada i vlasti Tuzlanskog kantona novi kvalitativni iskorak nije moguć na utvrđenim principima funkcioniranja kluba.

Na kraju, vjerujući da će ovaj sportski projekat u skoro vijeme biti prepoznat i dobiti konkretnu podršku, mi ćemo nastaviti raditi, stvarati uvjete za razvoj košarke u našoj sredini i omogućiti što širem broju mladih ljudi iz našeg grada da se bave košarkom i nastupaju za seniorski košarkaški klub u našem gradu.

Hvala svima na podršci, idemo dalje i gradimo Univerzitetski košarkaški klub „Student“ Univerziteta u Tuzli za nove generacije.

Sportski pozdrav,
Upravni odbor UKK Student TUZLA 
U brojnim komentarima na FB stranici Kluba, većina je onih koji smatraju da je Ligu BiH trebalo igrati.

“Žalosno” – smatra Hazim Bećo Gluhic.

Amir Meštrić kaže:

“Bravo…bezbroj besmislenih rečenica, a iole malo intelegentniji poznavalac stanja u Tz košarci je znao da niste ni na jedan način u stanju ispuniti zahtjeve ”najkvalitetnijeg ranga takmičenja u BiH”…pozdrav i bez ljutnje na moj komentar.

Ademir Cupo Mehmedovic:

“Koja svrha takmicenja??? Ugasi klub motak kablove zajedno sa Berbom i njegovom OKK Sloboda…”

Salihovic Zlaja Zlatan je napisao:

“Sramota za grad Tuzlu gdje deset privrednika oko kluba nije u stanju obezbijediti 200.000 km za premijer ligu sa svim sponzorima tipa univerzitet grad itd..

Nedim Atikovic je napisao:

“Gasi klub je*ete narod dolazi bodri trga zivce za ulazak u ligu i sad necete da se takmicite.. Sramota”.

Amir Mehicic u svom komentaru kaže:

“Velika šteta ne iskoristiti ukazanu priliku da zaigrate u najvišem rangu takmičenja. Pa i kad bi zadnji na tablici bili opet bi više navijača imali od aidove slobode. Upravo ste Vi trebali da budete istinski nasljednici kk Sloboda dita koju bi cijela čaršije prihvatila

Musić Edin:

“Šteta za momke i rukovodstvo sve je dobro krenulo opet bi malo trebalo razmisliti i stisnuti petlju,ali eto do vas je podrška opet

Damir Husanović također smatra da je trebalo igrati…

“Ne znam drugovi, ja bi igr'o. Krvavo ste to zasluzili. Našpanovati fizički klince, potući se sportski sa svakim, pa nek ste i ubjedljivo zadnji”.

Admir Mulasmaic:

“Katastrofa a silovao se savez prosle godine da se odma igra A1 liga”.

Azur Bratovcic smatra da je odluka ispravna, pa kaže:

“Aferim. Ostati kod početnih principa. Rijetkost danas, kapa do poda…

Naposljetku, Nihad Atikovic, zaključuje:

“Najbolje znate šta je naj bolje za klub ali mislim da ste trebali igrat”. (TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here