Nema uvjeta za izurčenje Mamića pravosudnim tijelima Hrvatske

"Trebam dobiti nagradu, jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketirali, a ne da traže moje izručenje", kazao je Mamić

0
174
Zdravko mamic
Mamić: "Trebaju me nagraditi, jer sam prijavio korumpirane sude" (Foto: Twitter)

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenjeZdravka Mamića.

Davor Martinović, advokat Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti, odnosno, neispunjenja uvjeta za izručenje.

– Tužilaštvo i odbrana zauzeli su jasan stav da ne postoji niti minimum zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj – istakao je advokat.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić došao je na ročište na Sudu Bosne i Hercegovine koji danas odlučuje o novom zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.

“Pa nisam ja paket da me izruče”, rekao je Mamić kratko tijekom dolaska na sud, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenjem Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovom bratu Zoranu Mamiću odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji na to da je sucima Županijskog suda u Osijeku davao mito kako bi ga oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz Dinama.

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao u lipnju 2018. uoči izricanja prvostupanjske presude, a brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

Tužitelj Oleg Čavka se na ročištu usprotivio izručenju jer nisu ispunjene pravne pretpostavke za to. Čavka je rekao da zamolnica Hrvatske pravnoformalno zadovoljava standarde, ali da se djela u BiH za koja se Mamić tereti drugačije tretiraju.

I Mamić se obratio sucu Mirsadu Striki te je naveo da mu je sve politički montirano jer je prijavio suce za korupciju.

“Trebam dobiti nagradu, jer sam prijavio korumpirane suce koji su me reketirali, a ne da traže moje izručenje”, kazao je Mamić.

Branitelj Mamića advokat Davor Martinović kazao je kako ne postoji ni minimum ujeta za izručenje njegovog klijenta pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. (ihr, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here