Nema pregovora o definisanju međuentitetske granične linije

Jedan od zaključaka koji je usvojila Narodna skupština RS-a komentarisao je i premijer FBiH Fadil Novalić. Jasno je poručio da nastavka pregovora s ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH neće biti. Također je rekao da Vlada Federacije nikada nije, niti će razgovarati o ovom pitanju.

Narodni poslanici ne bi da dižu zidove između entiteta RS-a i FBiH – samo bi, kažu, da ucrtaju granicu. Politika koja zagovara granice već i zna kako bi one trebale izgledati.

“Ona ni na kakav način ne oslikava da neko sutra želi na toj granici da podiže berlinske, kineske zidove ili nešto drugo – nego da bi naši građani koji žive u BiH, a pripadaju jednom ili drugom entitetu, mogli na što bolji način da ostvaruju svoja ustavna prava”, objašnjava premijer RS-a Radovan Višković (SNSD).

Premijer RS-a, kako je najavio, obratit će se Vladi FBiH, kako bi formirali radno tijelo ili komisiju koja će se baviti definisanjem granične linije između dva entiteta. Premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) je kategoričan: “FBiH nikad nije učestvovala u takvim razgovorima, niti će”.

Prema prošlogodišnjim podacima Poreske uprave RS-a, više od 7 hiljada građana iz ovog entiteta prijavljeno je da radi u Federaciji. I obratno je slična situacija. Stanari na entitetskoj liniji pola računa plaćaju u RS-u, pola u Federaciji. Jedina podjela nastala entitetskim razgraničenjem je adresa na računima.

Linije je nacrtana samo na karti. I dok predstavnici RS-a žele jasno definirati etitetsku granicu, za građane Bosne i Hercegovine ona ne postoji. Granica je potrebna samo politici, ali ne i građanima koji svakodnevno obavljaju svoje poslove u oba entiteta.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *