Nema mira u „Čađavoj mehani“: Tužilac čisti ladice

Pojedini predmeti prikazani su kao veliki kriminal i velika korupcija, dok je stvarni veliki kriminal ostao netaknut

2
1395
ekrem avdic
Piše: Ekrem AVDIĆ, novinar i politički analitičar

Prema izvješćima BIRNA sa Stegovne komisije Visokog sudačkog i tužiteljskog vijeća, koja je razmatrala prijavu Tomislava Ljubića, glavnog tužitelja Tužiteljstva TK, protiv svog zamjenika Jezdimira Spasojevića, pokazala su da u „Čađavoj mehani“ nema mira. Tek se zahuktava! Naime, glavni je tužitelj mnogo bolje prošao da protiv Spasojevića nije ništa poduzimao, jer se protiv istine nije uputno boriti.

Glavna je tuzlanska “tužibaba” prijavila zamjenika Spasojevića za neodgovoran rad na mjestu voditelja odjela za korupciju i organizovani kriminal, nedolično ponašanje koje šteti ugledu tužitelja kao što je primanje poštanskih pošiljki pouzećem što je odavanje adrese tužiteljstva, kao da je ono tajna, a ne javna kuća! Na to je odvjetnica Spasojevića, Tatjana Savić primijetla da svakog dana u tužilaštva dolazi hrana putem dostave, a na kraju je rekla da je ovo suđenje žrtvi, a ne počinitelju.

Naime, sve optužbe Ljubića za pisanje Spasojevića na društvenim mrežama u vezi jednog članka Ružice Jukić-Krešić, bivše zamjenice predsjednika VST, su istinite i bile su u cilju poboljšanja rada i odnosa u Tužiteljstvu TK. Zanimljivo je da Ljubić, kako kaže odvjetnica Savić nije znao da ima u svom tužilaštvu 791 zaprimljen i netretiran predmet za samo godinu dana ili 20 puta više nego sva druga tužiteljstva u Federaciji BiH. Time je dugo njegovana laž o najboljem tužiteljstvu u Federaciji BiH konačno razotkrivena.

Tokom rasprave, tužitelj Ljubić je bio veoma neraspoložen, tim prije što njegova druga zamjenica, Mirzeta Begić, nije ničim potvrdila njegove optužbe na račun Spasojevića. Zbog lošeg stanja odnosa u Tužilaštvu TK, ogromnog broja žalbi građana na njihov rad, zbog velikog broja dopisa o nefunkcionisanju Tužilaštva i zbog nemogućnosti funkcionisanja glavnog federalnog tužilaštva, odlučeno je da delegacija VSTV posjeti Tužiteljstvo TK na šta je Ljubić „rezignirano djelovao i kazao da ne želi razgovarati o tim problemima“, rekao je predsjednik VSTV, Halil Lagumdžija.

Zbog samovoljnog i nezakonitog ponašanja, protiv Ljubića su pokrenute i dvije krivične prijave. Takođe, VSTV je zasut sa još velikim brojem pisanih žalbi na rad Ljubića i još nekih drugih tužilaca, uglavnom, onih koji se bave privrednim kriminalom i korupcijom. Na loš rad pojedinih tužilaca i tolerisanju sukoba interesa, ukazivao je tužilac Spasojević, što na kolegijima, što javno.Primjerice, ni jedan krupni kriminal nije rezultirao valjanom optužnicom.

Takođe, jedan predmet korupcije u kojoj je podignuta optužnica protiv desetak osoba a visina štete je bila manja od 60.000 KM, je prikazan kao veliki kriminal i velika korupcija, dok je veliki kriminal ostao netaknut ili je vođena istraga na način da država pretrpi stotine miliona maraka štete, kao što je slučaj sa GIKIL-om ili „Tuzla-kvarcom“.

Suočen sa trenucima istine o rezultatima rada i stanjem u Tužiteljstvu, Ljubić je, nakon više od godinu dana onlajn rada i nezakonitog primanja toplog obroka, počeo da dolazi na posao. Njegove kolege, koje su godinama trpjele Ljubićevu samovolju i aroganciju, počele su govoriti istinu o stanju u Tužiteljstvu, zbog čega će doći i delegacija VSTV.

Ljubić, kako čujem, ne kontaktira sa kolegama, pa čak, ni sa USAID-ovom delegacijom koju nije htio primiti iako je došla da ponudi donaciju za rad. Krugovi bliski glavnom tužitelju vele da on “čisti ladice”, jer ima sve uvjete za punu mirovinu.

Ali i sve uvjete da bude, po drugi puta, sankcioniran od Stegovne komisije, čime bi sa funkcije odmah otišao. Izbor je na njemu! (Piše:Ekrem Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

 

2 Komentari

  1. Moja generacija je naučila da se može biti u pravu a biti poražen, da sila može poraziti dušu i da hrabrost ne biva uvijek nagrađena”./Alber Kami/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here