Nekoliko rijeka se izlilo iz korita

0
278

Do izlijevanja rijeke Bosna iz korita, došlo je na lokalitetu Stočne pijace (podučje općina Ilidža i Novi Grad. Trenutno je poplavljeno samo poljoprivredno zemljište.

Izlila se i rijeka Željeznica.

Na području Ljubuškog proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a firma koja vrši tekuće održavanje u pripravnosti je zbog visokog vodostaja rijeke Trebižat, kazao je Anel Nurković, rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

-Na vodomjernoj stanici Humac vodostaj trenutno iznosi 335 cm. Inače, na 330 cm ulazi se u izvanredne mjere obrane od poplava s tim da je Hidroelektrana Peć-Mlini zatvorena, ocijenio je Nurković.

Kada je u pitanju rijeka Neretva, jedino su na području Čapljine na snazi redovne mjere obrane od poplava, istaknuo je Nurković.

Inače, poplavljen je most u Baćevićima kod Mostara, a promet preko mosta je u prekidu.

I vodostaj Drine je u blagom je porastu. Nabujala rijeka koja nosi drveće i velike količine smeća uglavnom je unutar obaloutvrda, ali je na pojedinim dijelovima poplavila nezaštićeno priobalje.

U Donjoj Sopotnici u Novom Goraždu kroz odvodne kanale i propuste voda je prodrla u naselje, pa se stanovnici pokušavaju zaštiti vrećama sa pijeskom. Neki od njih, pamteći katastrofalne poplave iz decembra 2010. godine izmještaju stvari iz prizemlja.

Poplavljeni su pomoćni objekti izgrađeni u priobalju iz kojih su vlasnici izmjestili stoku.

-Općinski štab Civilne zaštite jutros je primio informaciju da bi u toku dana moglo doći do pojačanog protoka rijeke Drine. Mi smo preduzeli niz aktivnosti na sprječavanju plavljenja privrednih i stambenih objekata pa smo ovdje u naselju Donja Sopotnica izgradili jedan zaštitni zid od vreća napunjenih pijeskom kako bismo zaštitili ove prve kuće. Nivo Drine je u blagom porastu i trenutno ne predstavlja veliku opasnost. Nalazimo se na tački obaloutvrde i imamo još dobrih metar razlike do prelaska rijeke u obližnje polje. To bi bio veliki problem i nadam se da se neće desiti toliki priliv vode – kazao je član Štaba CZ Novo Goražde, Tomislav Čarapić.(mediji)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here