Neka Milanović sam blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako je frajer

Predsjednik Zoran Milanović može sam na sastanku NATO-a blokirati zeleno svjetlo za ulazak Švedske i Finske u taj savez ako je “frajer”, rekao je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Milanović je ranije danas rekao kako Sabor “ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u” dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra “vrlo opasnom avanturom”.

– Neka on odmah blokira kao neko ko sjedi na NATO summitima. Zašto pušta sabor da to učini kad je frajer – upitao je Plenković, dodavši kako bi Milanović propustio tu temu na sastanku na vrhu u Madridu, a potom to tražio od parlamenta.

Plenković je za Milanovića rekao da su mu prava Hrvata u susjednoj državi novootkrivena tema, jer je riječ o političaru koji je “svim srcem odlazio agitirati na predizbornim skupovima Željka Komšića”, a dok je bio premijer, da pitanje BiH nije nikad nije bila tema na Evropskom vijeću.

– Od nekoga ko se uopće nije brinuo o toj temi postao je veliki zagovornik prava Hrvata, za razliku od nas koji tu temu kontinuirano držimo na dnevnom redu – govori Plenković.

Naglašava da je Vlada učinila sve za promjenu Izbornog zakona, “na najbolji mogući način, bez da se antagoniziraju oni s kojima se treba postići dogovor”.

Dodaje da je Hrvatskoj u interesu da Hrvati opstanu u BiH te da obnove “savezništvo, partnerstvo i povjerenje” s Bošnjacima.

– U ovom trenutku mi se čini da bošnjačke političke stranke svjesno nisu htjele postići dogovor, a bile su jako blizu tome, i u Neumu i Sarajevu napravljeni su veliki napori – poručio je Plenković. (Hina)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *