Nedim Sladić o mogućem snijegu za vikend

Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spušta prema jugoistoku kontinenta od poslijepodneva prema kraju dana donosi kišu, a uz curenje hladnog zraka uslijedit će i pad temperature zraka u našoj zemlj
Sladić već za početak naredne sedmice najavljuje novi rast temperatura

Ovo zahlađenje je prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka, prognozira Sladić

Iako se početkom sedmice u medijima špekulisalo kako bi za vikend mogao pasti snijeg u većem dijelu BiH, to se po svemu sudeći neće dogoditi. Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić predviđa da bi snijeg, u neznatnim količinama, mogao pasti samo na planinama, tačnije na dijelovima iznad 900 metara nadmorske visine.

Ipak, neće se dugo zadržati na tlu, jer Sladić već za početak naredne sedmice najavljuje novi rast temperatura.

– Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spušta prema jugoistoku kontinenta od poslijepodneva prema kraju dana donosi kišu, a uz curenje hladnog zraka uslijedit će i pad temperature zraka u našoj zemlji. S obzirom na to da se razmjerno brzo premješta u sjeverozapadnoj visinskoj struji, procjene su da će padavine do ponoći u većini zemlje prestati, s obzirom na to da u pozadini jača ogranak anticiklone sa zapada i zračni pritisak raste. Glavnina padavina je do prvog dijela večeri. Snijeg u zraku možda miriše, ali će ga vidjeti područja prolazno tek iznad 900 metara nadmorske visine. Ipak, akumulacije neće biti velike. Zapuhat će sjeverac u Bosni, povremeno umjerene jačine, u Hercegovini umjerena do jaka bura. Osim toga, ovo zahlađenje je prolaznog vijeka, ojužit će ponovo od ponedjeljka.

U nedostatku konzistentnog signala na prognoznim modelima, telekonekcije pružaju malo bolji uvid. Trenutna faza pozitivnog Indijskog dipola i ENSO cirkulacija koreliraju sa nastavkom aktivnog Atlantika nakon prolaznog izdizanja grebena (režim ATR). Drugim riječima, najizglednije je da i dalje prolazimo bez neke bitnije zime, napisao je Sladić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *