Nedim Sladić najavio da u samom startu toplotnog vala idemo i do 40 °C

0
842

Meteorolog Nedim Sladić, na svojoj Facebook stranici najavljuje tropske vrućine, ali i prebacivanje temperaturnih rekorda u junu.

-Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u u dijelovima Hercegovine i u Posavini. Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva!

Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani, te laganiju kuhanu hranu piše Sladić.

Napominje da je UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta.

-Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće. Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature.

Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini. Nakon dinamičnog vikenda, bit će ovo još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja.(tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here