Nedim Sladić: Ljudi, ovo uopšte ne izgleda dobro…

Prema srednjoročnoj prognozi koju je objavio FHMZ, na prostoru naše zemlje nastavlja se razdoblje sa promjenjivim vremenskim prilikama, pa se tako u utorak očekuje pretežno oblačno prije podne

Danas je u Bosni preovladavalo pretežno oblačno vrijeme. Kiša je registrovana na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U Hercegovini i jugozapadu Bosne bilo je malo do umjereno oblačno.

Prema srednjoročnoj prognozi koju je objavio FHMZ, na prostoru naše zemlje nastavlja se razdoblje sa promjenjivim vremenskim prilikama, pa se tako u utorak očekuje pretežno oblačno prije podne.

Slično će biti i u narednih petnaestak dana, što je potvrdio na svom Facebook profilu i mladi meteorolog Nedim Sladić.

Objasnio je stručno šta uzrokuje ovakvo vrijeme.

– Madden-Julian oscilacija ne želi izaći iz faze 6, 7 i 8 (prilično aktivni Kelvinovi valovi još od zimus, što može imati implikacije na jači El Nino kasnije na jesen) + U-oblik zahvaljujući lomljenju Rossbyevog vala nad sjevernim Atlantikom + pojačana ciklonalna aktivnost nad Sredozemljem = dosta padavina u narednih 10 do 15 dana nad Balkanskim poluostrvom, počevši od srijede, objasnio je Sladić, te dodao:

– U spomenutu srijedu, najviše padavina u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a manje na sjeveroistoku gdje padavine pristižu prema kraju dana. Folks, does not look good at all, especially later! (Ljudi, ovo uopšte ne izgleda dobro, pogotovo kasnije!).

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *