Nebo narandžaste boje iznad San Franciska

0
426

Više od 14.000 vatrogasaca pokušava staviti pod kontrolu šumske požare koji su aktivni na nekoliko stotina mjesta u saveznoj američkoj državi Californiji.

U saopćenju Zavoda za zaštitu šuma u SAD-u navodi se kako svake godine krajem ljeta zbog vremenskih uslova dolazi do požara koji su naročito izraženi u septembru i oktobru te da je ove godine izgorjelo više od 800.000 hektara površine, što je rekordan podatak.

Na gašenju požara učestvuje više od 14.000 vatrogasaca i 2.400 vatrogasnih vozila dok iz zraka podršku pruža 95 aviona.

Spasilačke ekipe su od vikenda spasile blizu 50 ljudi, a ove godine je helikopterom spašeno više od 1.215 osoba koje su bile zarobljene zbog požara.

Požari u San Francisco Bayu, na sjeveru države, djelomično su stavljeni pod kontrolu, dok je u južnoj Californiji, gdje se nalaze San Bernandino i San Diego, zatvoreno osam nacionalninh šumskih površina, a s ugroženih područja je izmješteno stanovništvo.

U 21 regiji je došlo do prekida u napajanju električnom energijom, a posljedice je osjetilo oko 200.000 ljudi.

Randy Moore iz Službe za zaštitu šuma u pacifičkoj zoni, rekao je kako bi vremenski uslovi koji se očekuju u narednim danima mogli značajno pogoršati situaciju na terenu.

”Šumski požari u Californiji su veoma opasni i treba ih ozbiljno shvatiti“, smatra on.

Rečeno je kako su požari koji su izbili u petak, potpomognuti vjetrom dnevnom zahvatali područje većem od 24 kilometra, te da je od vikenda evakuirano stanovništvo iz oko 200 područja.

U Californiji je od 15. augusta više od 13.000 gromova izazvao najmanje 900 požara u kojima je do sad smrtno stradalo najmanje osam osoba, dok je šteta pričinjena na više od 3.300 objekata.

Meteorolozi u prognozama upozoravaju na visoke temperature zraka, vjetar te opasnost od grmljavine, zbog čega su zvaničnici pozvali stanovništvo da bude na oprezu.

Požar Camp koji je u Californiji izbio 8. novembra 2018. izazvao je štetu od oko 16,5 milijardi dolara, što je najskuplja prirodna katastrofa te godine.

U požaru koji je izbio u mjestu Paradise, na sjeveru države, izgorjelo je više od 14.000 kuća, više od 500 poslovnih objekata.

Požar je zahvatio površinu od 620 kvadratnih kilometara i smatra se najvećim šumskim požarom s najviše smrtnih ishoda u historiji Californije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here