Nebeska magija: 3. juna će se čak 6 planeta poklopiti u nizu

Ovo je vaša prilika da vidite Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun odjednom. Najbolje vrijeme za gledanje bit će oko sat vremena prije izlaska sunca

Ovo je vaša prilika da vidite Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun odjednom.

Šest planeta će se poravnati na ranojutarnjem nebu 3. juna

Pripremite se za rijetku priliku za gledanje neba! 3. juna, rano ujutro, šest planeta će biti vidljivo na istočnom nebu, stvarajući predivno planetarno poravnanje. Ovaj fenomen se dešava kada se planete iz naše perspektive na Zemlji pojavljuju otprilike u liniji, iako su njihove stvarne pozicije u svemiru mnogo udaljenije, piše Hindustan Times.

Ovo je vaša prilika da vidite Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun odjednom. Najbolje vrijeme za gledanje bit će oko sat vremena prije izlaska sunca.

Šta je planetarno poravnanje?

Planetarna poravnanja se dešavaju kada ih orbita nekoliko planeta dovede na istu stranu Sunca, u odnosu na Zemlju. Zbog toga se na nebu pojavljuju blizu, iako su milionima kilometara međusobno udaljeni.

Kako vidjeti planete

Da biste vidjeli ovu liniju, pronađite lokaciju s minimalnim svjetlosnim zagađenjem i jasnim pogledom na istočni horizont. Vjerovatno će vam trebati dvogled da biste vidjeli svih šest planeta, posebno slabi Uran, Neptun i možda Merkur. Jupiter će biti najlakše uočiti zbog njegovog sjaja. Zapamtite, planete ne svjetlucaju kao zvijezde, što može pomoći pri identifikaciji.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *