Navijači u Crnoj Gori objavili čitulju nogometu: Uvijek ćemo ga čuvati od zaborava

0
314
Čitulja objavljena u dnevnim novinama

Evropska nogometna javnost generalno je duboko razočarana i potresena nakon zvaničnog formiranja evropske Superlige smatrajući da je to put kojim će nogomet izgubiti smisao, a iz Crne Gore dolazi nam zanimljiv primjer kako je grupa navijača “sahranila” ovaj sport.

Naime, u tamošnjim dnevnim novinama objavljena je čitulja u kojoj je napisano “pokoj duši najpopularnije sporedne stvari na svijetu” uz prigodnu fotografiju lopte.

“Tužnim srcem javljamo da je poslije duge i teške krize, izazvane nezajažljivom glađu bogatih za novcem, iz naših srca otrgnut nikad prežaljeni nogomet. S neizrecivim bolom u našim dušama, uvijek ćemo ga se sjećati, o njemu besjediti i nepotkupljivo čuvati od zaborava”, piše u čitulji.

Potpisnici ove kratke poruke su izvjesni Neli, Tigre, Pesak, Mika, Dajo, Zeko i Dujo, nogometni zaljubljenici koji očigledno ne mogu prihvatiti nedvosmisleno odvajanje bogatih od siromašnih u nogometnom svijetu. I jasno, potpuno su u pravu, jer ovo je posljednji čin odvajanja evropskog nogometa od lokalnog ka globalnom.

Evropska Superliga je projekt budućnosti koji će svjetlo dana ugledati gotovo izvjesno u narednih pet godina, s ovim ili nekim drugim nazivom, čini se da više nije ni bitno. Zvučalo sentimentalno ili ne, nogomet nakon ovakvog udarca više nikada neće biti isti. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here