Navalnyjev ured tvrdi da su tragovi otrova nađeni na boci od vode iz njegove hotelske sobe

0
474

Iz kabineta ruskog opozicionara Alexeya Navanyja tvrde da je hemijski otrov novichok pronađen na flaši od vode u hotelu u kojem je u Tomsku odsjedao neposredno prije trovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Navalny se trenutno liječi u berlinskoj bolnici Charite, a na njegovom profilu društvenih mreža objavljen je video snimak njegove hotelske sobe sa spakiranim stvarima iz Tomska.

U poruci se navodi kako su članovi njegovog Fonda za antikorupcijsku borbu, neposredno nakon vijesti da je otrovan, nazvali advokata i otišli u njegovu hotelsku sobi kako bi spakirali sve stvari iz nje.

U poruci se navodi da su tragovi novishoka pronađeni na boci od vode iz hotelske sobe.

“U njemačkom laboratoriju je dvije sedmice kasnije utvrđeno da se na toj boci nalaze tragovi novishoka. Naknadno su tri laboratorija potvrdili da je upravo tim sredstvom Navalny otrovan. Sada nam je jasno da je otrovan prije izlaska iz sobe i odlaska na aerodrom“, navodi se u poruci video snimka.

S druge strane, jedan od tvoraca sovjetskog otrova novichoka Leonid Rink je za agenciju Ria kazao da je nemoguće dokazati da je riječ o boci iz hotelske sobe iz Tomska jer ona može biti spremljena bilo gdje i bilo kada.

Navalnyju, najglasnijem kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je prebačen na liječenje u Berlin.

Prvobitno je iz Navalnyjevog ureda iznesena tvrdnja da je moguće da je otrovan čajem na aerodromu, a glasnogovornik njemačke vlade Steffan Siebert je 2. septembra saopćio da su u Navalnyjevom organizmu pronađeni tragovi otrova novichok. Naknadno su to potvrdile i laboratorije u Švedskoj i Francuskoj.

Iz bolnice Charite navedeno je nedavno saopćeno da se Navalnyjevo zdravlje poboljšalo i da se probudio iz kome.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here