Naučnici osmislili aplikaciju koja može predvidjeti kada ćete doživjeti smrtonosni moždani udar

Američki naučnici osmislili su način kako pomoću tehologije predvidjeti smrtonosno stanje odnosno moždani udar.

AN aplikacija bi vam mogla spasiti život uočavajući znakove moždanog udara, pokazuje studija. Funkcija pametnog telefona je bila u stanju da identifikuje simptome uključujući asimetriju lica, slabost ruku i promjene govora pomoću vještačke inteligencije, otkrili su američki istraživači, piše The Sun.

Koristili su aplikaciju za analizu videosnimaka 240 pacijenata s moždanim udarom, a aplikacija im je precizno dijagnosticirala smrtonosno stanje, prenosi Klix.ba.

Radoslav Raychev s Univerziteta Kalifornije rekao je: “Uzbudljivo je razmišljati kako će ova aplikacija i nova tehnologija mašinskog učenja pomoći većem broju pacijenata da identifikuju simptome moždanog udara na početku. Brza i precizna procjena simptoma je imperativ kako bi se osiguralo da ljudi s moždanim udarom prežive i ponovo steknu neovisnost. Nadamo se da će implementacija ove aplikacije promijeniti živote i područje liječenja moždanog udara”.

Moždani udari su uzrokovani prekidom dotoka krvi u mozak, zbog čega mu nedostaje kisik. To je rezultat krvnog ugruška u 85 posto slučajeva, ali se može dogoditi i zbog pucanja oslabljenog krvnog suda.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, holesterolom, dijabetesom i nepravilnim otkucajima srca su posebno ugrožene. Simptomi uključuju spuštanje lica na jednu stranu ili nemogućnost osmijeha. Pacijenti također mogu biti nesposobni da podignu ruke zbog slabosti ili ukočenosti, a njihov govor može postati nejasan.

Studija je predstavljena na 20. godišnjem sastanku Društva za neurointervencionu hirurgiju (SNIS), ispitala je da li je aplikacija uspjela uočiti promjene.

Aplikacija je korištena na pacijentima u četiri centra za moždani udar u Bugarskoj u roku od tri dana od prijema. Aplikacija je izmjerila promjene na licu koristeći 68 orijentirnih tačaka i procijenila slabost ruku pomoću uređaja za praćenje pokreta.

Bio je u stanju da detektuje promjene govora pomoću mikrofona, pretvarajući zvučne talase u slike koje mogu pokazati da li je normalan ili nejasan. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *