NATO o statusu BiH: Prijetnje Rusije neprihvatljive, to vrijeme je prošlo

0
278
Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a (Foto: Arthiva)

Ruska ambasada u BiH zaprijetila je u svom saopštenju u četvrtak da će ta zemlja, ukoliko BiH krene u integracijski proces sa NATO savezom, morati reagovati na taj “neprijateljski korak”.

Portal Vijesti.ba tim je povodom u sjedište NATO-a u Brisel uputio upit u kojem smo od Alijanse zatražili jasan i precizan stav vezano za ruske prijetnje.

– Svaka zemlja ima suvereno pravo da odabere vlastite sigurnosne aranžmane – kazala nam je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

A to da li će zemlje odabrati da sarađuju s NATO-om – bilo kroz partnerstvo ili kao puna članica Alijanse, jasna je Lungescu – ovisi o svakom pojedinačnom aplikantu i 30 saveznika.

– Nijedna treća strana nema pravo da se u to miješa ili stavi veto na taj proces. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive. Vrijeme sfera utjecaja je prošlo – navodi glasnogovornica NATO-a.

Naglašava da NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju.

– Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo kakvo potencijalno buduće članstvo u toj organizaciji za BiH. Mi u potpunosti cijenimo suverenitet zemlje i njenu nezavisnost, i pozdravljamo kontinuirane doprinose BiH našoj euroatlantskoj sigurnosti – zaključila je Lungescu. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here