Nastavljeno suđenje u “aferi Rudnik soli”: Pravnoj patnji nestasali!

„Moj klijent, prvooptuženi mr. Enver Bijedić, tokom auđenja se pominje samo kad službenica proziva optužene da uđu u sudnicu“, rekao je na Općinskom sudu u Gračanici advokat Mensur Radončić, koji brani Bijedića, ali i optužene inženjere Rudnika soli, te članove Komisije za utvrđivanje opremljenosti ponuđača za radove na šest novih bušotina slanice.

Sudska trakavica devetorici optuženih za krivična djela udruživanja radi sticanja materijalne i druge koristi, pogodovanje izvođaču bušenja i zloupotrebu službenog položaja i ovlasti, i u utorak iza nas prošla je u saslušanju svjedoka optužbe i pokazala da je tužilac “pravnoj patnji nestasao”.

UVJERENJE JE BILO S ISTINITIM PODACIMA

Svjedokinja Erna Lutvija, do marta 2021. godine zaposlena kao pravnica u Rudniku soli, pokušala je napraviti pravu dramu sa psihičkim pritiscima, jer je od nje traženo da napiše uvjerenje da je bivši radnik Rudnika Adem Hasanbašić stručan za voditelja bušenja, inače, rijedak stručnjak. Gospodična Lutvija se opirala, a onda je pristala, na traženje firme Mining & Drilling, da napiše uvjerenje o stručnosti gospodina Hasanbašića.

„Na mene je vršen psihički pritisak da napišem, ali to uvjerenje nije potpisano. Govorili su da je to hitno, jer je potrebno izvođaču bušenja“, rekla je gospodična Lutvija.

Na upit odvjetnika Mensura Radončića: da li je napisano uvjerenje sadržavalo istinite podatke i da li su takvi podaci u uvjerenju dati kad je gospodin Hasanbašić tražio da mu se izda? – ona je rekla da su svi podaci tačni i dokazuju stručnost Hasanbašića.

Iste odgovore je dala i na pitanja odvjetnika Seada Mujačića koji brani optuženog Dženana Mujkića, kao i odvjetnika Envera Hogića.

Optuženi Aziz Čačković, bivši v.d.generalnog direktora Rudnika je pravnicu Lutviju pitao: Da li sam ikad na Vas vršio bilo kakav pritisak ili se nekorektno ponašao?

“Ne, nikad niste vršili na mene nikakav pritisak već ste samo tražili da se sve radi po zakonu”, odgovorila je.

SUTKINJA NIJE DOZVOLILA HIPOTETIČKA PITANJA

I Serhatlićeva svjedokinja Meliha Rizvić, izvršna direktorica za pravne poslove Fabrike soli i, uime malih dioničara, član Nadzornog odbora Rudnika, rekla je kako je Nadzorni odbor donosio sve odluke jednoglasno, da je sarađivao sa Upravom Rudnika razmjenjujući informacije, da je direktor Čačković slao informacije i upite Odboru i da je prihvatao sugestije da se osigura pravna, tehnička i druga sigurnost Rudnika u odnosu na izvođača.

Rekla je i to da je Odbor jednoglasno dao saglasnost na ugovor sa Mining&Drilling firmom vrijedan 4,6 miliona maraka i da ga je jednoglasno usvojio i Odbor za reviziju.

Tužilac Ćazim Serhatlić je pokušao postavljati hipotetička pitanja svjedokinji, gospođi Rizvić, ali to nije dozvolila blaga, ali rezolutna sutkinja Selma Brkić koja tužitelju, advokatima, optuženima i svjedocima, pokazuje ko je šef događanja u sudnici.

Na pitanja odvjetnika Envera Hogića, Omara Mahodžića, optuženih Aziza Čačkovića, Suada Fejzića i Amira Tursunovića, bivšeg predsjednika Nadzornog odbora, svjedokinja Rizvić je odgovarala sasvim ubjedljivo i pouzdano. Često je ponavljala da je Nadzorni odbor sve odluke donosio jednoglasno. Zato je njegov predsjednik Amir Tursunović zapitao odvjetnika Radončića:

“Pa zašto sam samo ja optužen?

“Zato što si član Siocijaldemokrata BiH”, odgovorio je.

IZVRŠNI DIREKTORI KAO PRIJEDLOZI STRANKE

I svjedok optužbe, ing. Zekerija Saltović, član Nadzornog odbora je, kao i prethodni svjedoci, bio, u stvari,  u službi odbrane! On je rekao da se na insistiranje Vlade TK, zbog pritiska Fabrike soli i Šišedžama Sode, moralo brzo rješavati problem kapaciteta Rudnika sa šest novih bušotina, te da se što prije steknu uslovi za raspisivanje tendera.

Rekao je da je Odbor sve svoje odluke donosio jednoglasno, pa i da se početkom 2021. godine razriješe tri izvršna direktora koji su došli kao pripadnici jedne političke stranke, jer su radili nedovoljno dobro za potrebe Rudnika.

“Na prijedlog direktora Čačkovića, mi smo ih smijenili”, rekao je.

“Da li su i članovi Nadzornog odbora došli kao prijedlozi političkih stranaka? – pitao je prvooptuženi mr. Enver Bijedić.

“Da. Ja sam došao po prijedlogu SDA koji je podržala i Vlada TK”, rekao je  ing. Saltović.

Zanimljivo: Tužilac na odgovore svjedoka, nakon što ih je on ispitovao, i na njihove odgovore svjedocima i advokatima, skoro da nije ni reagovao.

U utorak pred nama, slijedi nastavak pravosudne sapunice u Općinskom sudu u Gračanici. Kao španska tv-serija. Ali, ovo „snimanje“ plaćaju građani Tuzlanskog kantona. Preko budžeta! (Piše: E. Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *