Nastavljaju se „igre“ oko izbora novog direktora policije TK

0
320

Općinski Sud u Tuzli naložio je 6. marta ove godine Vladi TK da obustavi proceduru izbora imenovanja novog direktora Uprave policije MUP-a TK.

Kako je u presudi obrazloženo, smijenjeni direktor uprave policije Dževad Korman podnio je tužbu u kojoj je zatražio da se obustavi izbor novog direktora Uprave policije tj. predložio je mjere osiguranja sve do okončanja postupka pred ovim sudom, kojim nastoji utvrditi da je odluka o njegovoj smjeni nezakonita, zahtijevajući da se vrati na mjesto direktora Uprave policije MUP-a TK.

Kantonalni Sud je 13. aprila ukinuo prethodno donesenu zabranu provođenja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave policije TK, te predmet vratio na prvostepeni postupak.

Novo ročište na kojem se treba odlučivati da li se izbor novog direktora Uprave policije može provoditi do okončanja sudskog postupka, zakazan je za ponedjeljak 11. maja. Ništa ovdje ne bi bilo sporno, da u međuvremenu Nezavisni policijski odbor nije iskoristio ovaj međuprostor do novog ročišta, te je donio odluku i Vladi TK predložio ime kandidata za novog direktora.

Vlada bi iduće sedmice trebala potvrditi ime novog direktora policije, a paralelno sa vladinim izborom održat će se i sudsko ročište na kojem treba biti odlučeno da li se može provoditi ovaj postupak ili mora i dalje biti na čekanju do okončanja postupka.

(rtvslon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here