Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan za 22. novembar

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH

sud bih u predmetu dodik i lukic novo rociste zakazao za 22 novembar
Sud BiH odredio datum za glavni pretres u slučaju Dodik i Lukić (Foto: Arhiva)

U Sudu Bosne i Hercegovine zakazan je glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Tako će se suđenju ovom dvojcu, prema rasporedu na stranici suda, u okviru dokaznog postupka nastaviti 22. novembra.

Ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića održano je u Sudu BiH 16. oktobra kada su se, podsjetit ćemo, obojica izjasnili da nisu krivi.

Dodik i Lukić su na početku suđenja izjavili kako ne razumiju optužnicu na što je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopćila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Također, Dodik je pred sudskim vijećem Suda BiH pokazao nepoštovanje i odbijanje provođenja nekih od najosnovnijih postupaka kada se osoba nađe na optuženičkoj klupi.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika koji je glavni pretres zakazao za 22. novembra s početkom od 13 sati.

Također, podsjetit ćemo da optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon Dodikovog potpisa. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *