Nastavak adaptacije zgrade namijenjene dječijoj psihijatriji u Tuzli

Impresionirani su zatečenim stanjem i prijatno iznenađeni onim što je dosad urađeno na oslobođenih 80 m2 prostora. Spremni su da nam pomognu i u narednim fazama adaptacije zgrade. Potrebno je samo osloboditi prostor, da bi mogli nastaviti radove

Eksperti za dječiju i adolescentnu psihijatriju, posjetili Kliniku za psihijatriju u Tuzli

Njemački psihijatri, profesor dr. Klaus Schmeck i njegova supruga dr. Susanne Schlüter Müller, eksperti za dječiju i adolescentnu psihijatriju, razgovarali su danas na Klinici za psihijatriju u Tuzli s predstavnicima Fondacije ‘Mentalno zdravlje za sve’, koja vodi i finansira projekt adaptacije zgrade namijenjene za smještaj Odjeljenja dječije i adolescentne psihijatrije, kao i predstavnicima menadženta UKC-a Tuzla i Klinike za psihijatriju.

Kako je kaza direktor Fondacije ‘Mentalno zdravlje za sve’ prof. dr. Izet Pajević, taj bračni par ih kontinuirano podržava u namjeri da prilagode dodijeljeni prostor potrebama Odjeljenja dječije i adolescentne psihijatrije, a izdvojili su i novac za izradu projekta adaptacije zgrade namijenjene za te svrhe. Taj projekt će dijelom biti realiziran skorim završetkom prve faze adaptacije.

– Impresionirani su zatečenim stanjem i prijatno iznenađeni onim što je dosad urađeno na oslobođenih 80 m2 prostora. Spremni su da nam pomognu i u narednim fazama adaptacije zgrade. Potrebno je samo osloboditi prostor, da bi mogli nastaviti radove – istaknuo je.

Prema njegovim riječima, u objektu namijenjenom za Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije trenutno je smještena arhiva UKC Tuzla. Tu je i ostavština Nesima Tahirovića, čiji je atelje u tom objektu pod ključem nakon smrti tog tuzlanskog umjetnika.

– Nije problem novac, ljudi su spremni da pomognu jedan takav plemeniti projekt, niti resursi, imamo jaku volju, znanje i sposobnosti da to završimo. Adaptacijom tog prostora dobili bismo suvremenu dječiju i adolescentnu psihijatriju, koja se može nositi sa tom složenom problematikom koja je, nažalost, sve aktuelnija kako kod nas tako i u svijetu – naglasio je.

Ističe da je dosad oslobođeno tek oko 80 metara kvadratnih prostora i da će tu biti smješteno šest bolesničkih kreveta sa pratećim sadržajima neophodnim za takvo odjeljenje. Ukupno ima oko 400 metara kvadratnih prostora koji je predviđen za tu namjenu.

Klinika za psihijatriju UKC Tuzla dobila je 2008. godine na korištenje bivšu kasarnu Mirsad Fidahić u naselju Solina. Za Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije namijenjena je, odlukom menadžmenta UKC Tuzla, pomoćna zgrada te bivše kasarne gdje je trenutno smještena arhiva UKC Tuzla. Takva odluka donesena je jer to odjeljenje, po zakonu, ne može biti pod istim krovom sa psihijatrijom za odrasle.

Profesor Pajević ističe da tuzlanska Klinika za psihijatriju već deset godina sarađuje sa stručnjacima u oblasti dječije i adolescentne psihijatrije, profesorom Klausom Schmeckom i njegovom suprugom dr. Susanne Schlüter Müller, koji ih kontinuirano podržavaju u aktivnostima vezanim za razvoj dječije i adolescentne psihijatrije u BiH.

– Zajedno smo održali više simpozija iz dječije i adolescentne psihijatrije, naši mladi doktori odlazili su na edukaciju u Bazel (Švicarska) u institut i bolnicu za dječiju i adolescentnu psihijatriju gdje je taj bračni dugo godina bio angažovan, a saradnja se nastavlja – kazao je prof. Pajević, koji je i šef Katedre za psihijatriju i medicinsku psihologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Za njih kaže da su radni vijek proveli u oblasti dječije i psihijatrije za adolescente, imaju značajna postignuća u toj oblasti, a da, iako su u penziji, još mnogo rade posebno na edukaciji mladih. Posjetu Bosni i Hercegovini taj njemački bračni par iskoristit će i za sudjelovanje na Trećem simpoziju dječje i adolescentne psihijatrije u Bosni i Hercegovini koj se u okviru 18. Psihijatrijskih dana Bosne i Hercegovine održava ovog vikenda u Mostaru.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *