Nastava preko interneta za učenike iz Tuzlanskog kantona (Video)

skladu sa smjernicama resornog Ministarstva za obrazovanje i nauku i prema preporukama Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona škole su postepeno počele organizovati nastavu preko interneta za svoje učenike.

– Pokrenuli smo ispred naše škole online nastavu putem naše web stranice. Uspjeli smo iskomunicirat sa svim našim učenicima. Otprilike 99 posto naših učenika može na ovaj način komunicirati s razrednicima i predmetnim nastavnicima – ističe Almir Dorić, direktor Osnovne škole Pazar Tuzla.

Za učenike koji nemaju pristup internetu, kažu u Osnovnoj školi Pazar, zadužit će roditelje da fizički preuzimaju zadatake za svoju djecu. U srednjim školama s online nastavom imaju više iskustva.

Tuzlanska Elektrotehnička škola pomoći će drugim školama da pronađu način kako bi nastavne sadržaje podijelili internetom učenicima. Među brojnim komercijalnim servisima ima i besplatnih koje svi mogu koristiti.

– Nama je cilj da organizujemo nastavu, čak i u situaciji da eventualno bude proglašeno vanredno stanje i da bude škola fizički zaključana, da svaki profesor može od svoje kuće da odradi sve što treba da odradi za učenike, da učenik ima pristup materijalima – navodi direktor Elektrotehničke škole Selmir Dadanović.

Čak i u slučaju da nastave ne bude do daljnjeg, ima načina da se zaključi školska godina na ovaj način, kažu u Elektrotehničkoj školi. Škole koje budu imale priliku snimati predavanja, imat će mogućnost njihove objave na serveru koji će za ovu namjenu obezbijediti kompanija Leftor. A Radio televizija Tuzlanskog kantona će snimati i emitovati nastavu iz općih predmeta za niže razrede.

– Imat ćemo učitelje koji će biti spremni da našim učenicima to prikažu na najbolji način. Naravno u kraćem vremenskom periodu nego što bi to bilo u školama, a za učenike od 6. do 9. razreda ćemo imati online platformu kojoj će moći da pristupe. Sve upute će dobiti od svojih nastavnika – kazala je ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

Nakon emitovanja u programu Televizije Tuzlanskog kantona, video lekcije će biti dostupne na internetu. O pristupu će učenici također dobiti informaciju od svojih nastavnika, početkom naredne sedmice. (F, tl)

Pogledajte VIDEO

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *