NASA: Pet opasnih asteroida proći će pored Zemlje

Predhodnih sedmica NASA je upozorila na nekoliko potencijalno opasnih asteroida koji se približavaju Zemlji, ali ove sedmice će ih biti čak pet, od toga će dva danas proletjeti kraj naše planete.

Asteroidi 2013 XA22 i 2020 KZ3, širine 100, odnosno 20 metara, trebalo bi danas da projure kraj Zemlje, piše B92.

Sljedeći opasan asteroid, veličine kuće, očekuje se da proleti kraj nas u srijedu 10. juna, a potom u četvrtak Zemlji prijete još dva asteroida koji su širine oko 25 metara.

Posljednji, koji će najbliže proći kraj Zemlje trebalo bi da ostane na bezbijednoj udaljenosti od nekih 3,7 miliona kilometara.

Iako iz agencije NASA saopštavaju da će svih pet asteroida proći na relativno bezbjednoj udaljenosti od Zemlje, ističu da postoji razlog za zabrinutost. Naime, čak četiri od ovih pet asteroida uočeno je tek polovinom, odnosno krajem maja, što znači da ne bismo imali vremena da se odbranimo od potencijalnog udara da prolijeću imalo bliže Zemlji.

Naučnici kažu da je veoma važno da ozbiljno počne da se razmišlja o boljoj opremi i odbrambenom sistemu koji bi spriječio da neki od budućih asteroida ikad udari Zemlju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *