Naša anketa: Najviše korupcije ima u vlasti na svim nivoima!

Od 429 odgovora, njih 150 je kliknulo na ponuđeni odgovor "Vlast na svim nivoima" što je 35 posto od ukupnog broja dobijenih klikova.

1
224
Nema segmenta društva u kojem nema korupcije ((Foto: lustracija, arhiva)

Najviše korupcije u bh. društvu ima u vlasti na svim nivoima, smatraju čitaoci portala TuzlaLIVE koji su sudjelovali u anketi u kojoj su odgovarali na pitanje: U kojoj oblasti ima najviše korupcije?

Od 429 odgovora, njih 150 je kliknulo na ponuđeni odgovor “Vlast na svim nivoima” što je 35 posto od ukupnog broja dobijenih klikova.

Rezultati ankete o korupciji u bh. društvu (Screenhot)

Na drugom mjestu je, pomalo iznenađujuće, “Pravosuđe” koje je dobilo 78 glasova, što je 18 posto od ukupnog broja odgovora. Pravosuđe bi trebalo da bude na prvoj crti odbrane od korupcije, ali eto naši čitaoci imaju drukčije mišljenje, a možda i drukčija iskustva.

Na 3. mjestu je “Zdravstvo” (vjerovatno plave koverte i tsl.) gdje je zabilježeno 66 klikova, odnosno, 15 posto anketiranih.

Slijede “Visoko obrazovanje” (lova u index i prolaziš – 45 odgovora ili 10,5 posto), “Policija” (35 glasova ili 8,15 posto), te “Nešto drugo” (15 odgovora – 3,5 posto).

Da korupcije najviše ima u “Privredi” smatra 14 anketiranih (3,3 posto), a isto toliko odgovora dobila je stavka “Ne zanima me“.

Naposljetku, 12 glasova dobio je ponuđeni odgovor “Saobraćaj i komunikacije” što je 2,8 posto ukupnog broja glasova.

Naravno, ankete su ankete, ali nekad i neobavezno ispitivanje javnog mišljenja ukaže na “crne tačke” našeg društva. Za očekivati je da će u institucijama koje brinu o ovoj temi znati naći fokus društvenog angažmana da bi se korupcija koliko-toliko smanjila.

A sada je ima previše – od dna do vrha!(tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here