Narodno pozorište Tuzla: Repertoar obilježile četiri predstave u “pandemijskoj sezoni”

0
111
Kruna sezone su nagrade na 39. pozorisšnim igrama u Jajcu - Narodno pozorište Tuzla (Foto: mpt)

Ni pandemija koronavirusa nije spriječila Narodno pozorište Tuzla, koje djeluje 71 godinu, da publici pruži neophodnu količinu kulturnih događaja. Iako je od 11. marta do 18. septembra bio period obustave rada ove kulturne institucije, Narodno pozorište se uspjelo prilagoditi potrebama gledalaca i organizovalo je „pozorište u kući“ – televizijsko i online emitovanje starih predstava.

Što se tiče izvođenja predstava na sceni, repertoar 2020. godine su obilježile četiri premijere: „Crkva bosanska“, „Čisto ludilo“, „O štetnosti duhana i tako tome slično“, a ponajviše „Čarlijeva tetka“ koja je označila povratak glumaca na scenu, a publike u gledališta nakon šest mjeseci pauze. Sve predstave bile su limitirane posjetom, u početku sa 50 gledalaca, a kasnije sa 70.

Iako su brojne manifestacije i festivali bili uskraćeni za realizaciju ili za broj gostujućih predstava, Narodno pozorište je učestvovalo na tri festivala.

S predstavom „Pijana noć 1918.” Miroslava Krleže, u režiji Gradimira Gojera, NP je sudjelovalo na 39. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu i osvojili su šest nagrada:

– Velika plaketa grada Jajca za najbolju predstavu u cjelini;
– Gradimir Gojer za najbolju režiju;
– Vesna Teodosić za najbolju kostimografiju;
– Denis Hadžić za najbolju muziku;
– Nermin Omić za najbolje glumačko ostvarenje – uloga Vesovića;
– Sadika Kahrimanović za najbolju mladu glumicu.

Na druga dva festivala učestvovali su s predstavom „Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kuškjugića – na 17. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2020” gdje je glumica Remira Osmanović osvojila nagradu Mala liska – nagrada za najbolju glumicu večeri.

Naposljetku, NP je sudjelovalo na 25. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama 2020 – Istočno Novo Sarajevo, gdje je glumac Milenko Iliktarević osvojio nagradu za najboljeg glumca, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here