Napretkovi dani kulture u Tuzli završavaju izložbom djela sa MLK Breške

Otvaranje izložbe, kojom će se zvanično zatvoriti ovogodišnji Napretkovi dani kulture u Tuzli, obavit će se u 19 sati, saopćeno je iz HKD Napredak - Glavna podružnica Tuzla
Međunarodna likovna kolonija Breške postala je kulturni brend (Foto: Ilustracija, Arhiva)

U Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković za sutra, 20. marta 2024. godine, najavljeno je otvaranje izložbe djela nastalih na prošlogodišnjoj XXIV. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške.

Otvaranje izložbe, kojom će se zvanično zatvoriti ovogodišnji Napretkovi dani kulture u Tuzli, obavit će se u 19 sati, saopćeno je iz HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla.

Izvanredna umjetnička djela donijela nam prošlogodišnja, XXIV. Međunarodna likovna kolonija Breške koju već četvrt stoljeća organizira HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla. Umjetnici iz Srbije, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine: Vesna Antonić, Aleksandar Marković, Snježana Vlatković, Merima Mahmutović, Mirko Dragović, Gabor Bukosdi, Ferenc Ficzek, Kristina Stanek, Đorđije Vujičić, Merima Turbić Mahmutović tokom pet dana učinili su Tuzlu pravim malim umjetničkim središtem.  

Deset umjetnika, deset osobnosti, stvarali su svoja djela svatko po svom nadahnuću u dvorištu župne crkve i prelijepom krajoliku, uz miris lipa, spontane razgovore i druženje. Neki od njih su ekspresionistički izrazili svoje unutarnje porive, noćne more, snove, pa i maštu, dok su se drugi u potpunosti stopili s duhom neviđene ljepote prirode kojom su bili okruženi. Kroz svoja djela pokušali su dočarati, na sebi svojstven način, dio svoga doživljaja.

Ulaz na sve večeri “Napretkovih dana” je slobodan, saopćili su organizatori. (t)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *