Naprednu obuku potrage i spašavanja pohađala 33 spasioca iz BiH

U Turskoj Antaliji održana je napredna i završna obuka za edukatore potrage i spašavanja za 33 spasilaca iz Bosne i Hercegovine,

Riječ je o Program obuke za hitne slučajeve i reagovanje na katastrofe koji se realizira u saradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske humanitarne organizacije IHH-a. Program obuke u trajanju od 12 dana pohađala su 33 spasioca iz Bosne i Hercegovine.

Po završetku obuke polaznicima su uručeni certifikati na svečanosti u Kulturnom centru “Erdem Beyazit“.

Predstavnik TIKA-e Onur Yasar rekao je da pridaju veliku važnost aktivnostima i programima o zaštiti ljudskog života.

“Sretni smo što smo završili posljednji modul obuke koju smo započeli u Bosni i Hercegovini. Ovo je za nas bio važan projekt. Pokrenuli smo iste module u drugim zemljama, uključujući i Liban. Od edukovanih Bosanaca očekujemo da svoja iskustva prenesu kolegama u svojoj zemlji“, rekao je Yasar.

Erdal Altintas, predstavnik IHH-a Akademije za katastrofe, rekao je da je Turska iskusila brojne katastrofe i da ima bogato iskustvo reagiranja u takvim situacijama.

“Napravili smo module obuke, pretvarajući naša iskustva u obrazovni program. Ove module obuke dijelimo sa vama i svijetom“, rekao je Altintas.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *