Napravite savršeno kuhano vino kojem neće odoljeti ni zakleti ljubitelji piva

Kuhano vino vrijedi za najpopularnije zimsko piće, a tokom hladnih noći moguće da će vam mirisati na svakom ćošku. Kada je riječ o pripremi, vrlo je jednostavna, a da bi vas svojom aromom i toplinom grijalo iznutra, jedino što vam treba su vino i začini.

Za kuhanje ovog čarobnog napitka, iskusni gurmani tvrde da upotrijebite jeftino, ali svježe otvoreno vino za najbolje rezultate.

U lonac stavite oko 150 do 200ml vode, a zatim dodajte začine.

Kada je riječ o začinima sve je stvar vašeg izbora i ukusa. Ukoliko je vino jeftinije ono ima visoku kiselost, koja se u procesu kuhanja mora neutralizirati šećerom. Ako u lonac stavite premalo ili previše šećera, krajnji rezultat bit će neugodan za nepca.

Najbolje bi bilo koristiti smeđi šećer jer ima bolju aromu.

Začina nikada ne može biti previše, ali nemojte koristiti one u prahu ako želite postići maksimum od ukusa. Od citrusa se najčešće koriste limun i narandža, ali može biti znatno bolji ako tu dodate i mandarinu. Možete eksperimentisati i sa šljivama, jabukama, kruškama te raznim bobičastim voćem. Štapić cimeta i klinčići su nezaobilazni.

Možete dodati i zvjezdasti anis koji ima ljutkasto-slatkastu notu i koristi se za obogaćivanje okusa tijesta i slastica, kao i ovog napitka. Muškatni oraščić i vanilija savršeno će se stopiti s ostatkom začina.

Nakon ove mješavine, u lonac dodajte glavni sastojak – vino, a onda pustite da sve prokuha.

Najviše pažnje obratite na temperaturu na kojoj vino kuha jer o njoj ovisi količina alkohola. Etilni alkohol isparava na 83°C pa se vino ne bi smjelo zagrijati više od ovoga.

Vino poslužite u šoljama ili čašama uz koje kao dekoraciju možete dodati štapiće cimeta i kriške naranče, a odlično idu i medenjaci. (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *