Napitak sa cimetom hidratizira, sprečava upale, pospješuje mršanje

Kada se spomene cimet, prva asocijacija je štrudla sa jabukama, no ovi mirisni štapići puno su moćniji.

Cimet je, naime, bogat antioksidansima i fenolima koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti, a u Ayurvedi je lijek za dijabetes i bolju probavu.

Kod prehlade, gripe i sinusitisa, u čaj s limunom i medom dodajte pola kašičice cimeta, a za smirenje kašlja tri dana uzimajte kašiku meda s dodatkom četvrtine kašičice cimeta.

Napitak koji hidratizira

U dnevnu rutinu možete ubaciti vodu s cimetom, koja je bogata antioksidansima te ima brojne blagodati za vaše zdravlje.

Osim što je napitak ukusan i hidratizirajući, ima i antiupalna svojstva, dobar je za zdravlje srca, snižava holesterol i može pomoći kod mršanja.

Ona je u principu ohlađeni čaj od cimeta, koji se pokazao kao jedan od najučinkovitijih načina za reguliranje nivoa šećera u krvi.

Časopis Diabetes Care objavio je rezultate kratkog istraživanja na 60 osoba (30 muškaraca i 30 žena) koje su bolovale od dijabetesa tipa 2. Dodavali su između jednog i šest grama cimeta prehrani tokom 40 dana nakon čega im se nivo glukoze u krvi smanjio između 18 i 29 posto.

Također, snizili su nivo štetnog holesterola za sedam posto, dok su neki postigli uspjeh od čak 27 posto.

Brojne vrste cimeta

Brojne su vrste cimeta, ima ih čak oko 250. Najpopularniji su cejlonski i kasija, a kod nas se najčešće prodaje ovaj drugi. Ipak, cejlonski je zdraviji i kvalitetniji pa ako ga uspijete nabaviti, odaberite njega.

Ipak, treba biti oprezan jer previše cimeta može uzrokovati zdravstvene probleme. Cimet sadrži velike količine spoja koji se naziva kumarin, a koji u visokim dozama može biti štetan za jetru.

Preporučeni dnevni unos kumarina ne bi smio prelaziti 0,1mg/kg. To je, primjera radi, samo šest mg za osobu tešku 60 kilograma, što znači da vas već jedna kašičica cimeta može prebaciti preko limita. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *