Napici koji se preporučuju i po vrućem vremenu

U vrijeme visokih temperatura, važno je brinuti o unosu tekućine. Ako želite svom tijelu pružiti optimalnu podršku na visokim temperaturama, trebali biste se kloniti slatkih pića, savjetuje Njemačko društvo za prehranu. Postoje bolje alternative koje tijelu osim tekućine osiguravaju i druge važne tvari.

Samo po sebi, nema ništa loše u posezanju za hladnom vodom iz slavine ili kupovnom vodom kada je vruće.

Ne sadrži kalorije i šećer i dobro zadovoljava potrebe tijela za hidratacijom. Ako ne volite piti čistu vodu, Savjetovalište za potrošače savjetuje da je začinite voćem ili začinskim biljem.

Zašto ljeti ne treba piti samo vodu?

Visoke temperature ne utječu samo na ravnotežu u našem tijelu. Naše tijelo u vrućim ljetnim danima treba i druge hranjive tvari u velikim količinama kao što su magnezij, natrij, kalcij i kalij. One se gube kada se znojimo.

Sportska pića, primjerice, sadrže posebno velik broj elektrolita. Ako ste više za prirodniju opciju, možete pomiješati i litru vode s malim prstohvatom soli te dodati malo limuna.

Svi koji se jako znoje zbog vrućine, mogu koristiti ova pića za vraćanje elektrolita u ravnotežu.

Napici koji se preporučuju i po vrućem vremenu

Osim vode, tu su i druga pića koja dobro služe kao osvježenje u vrućim danima, piše Fenix.

“Ljeti su dobra sredstva za gašenje žeđi pića bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera”, piše DGE. Dakle, pića koja imaju što manje šećera i kalorija. Na primjer voćni ili biljni čajevi ili kokosova voda.

Nebiste trebali piti

Uz limunadu i ledeni čaj, kava, crni i zeleni čaj nisu prikladni za podmirivanje potreba za tekućinom. Naime, kofein i tein dodatno potiču cirkulaciju, što također potiče znojenje. Kava je i diuretik, što znači da gubimo više tekućine.

Alkohol također nije od pomoći, jer izvlači vodu iz tijela

Najvažnije je kad je vruće dovoljno piti

Treba paziti da ne pijete premalo tekućine.

Njemačko društvo za prehranu (DGE) navodi da zdrava odrasla osoba treba piti 1,5 litara dnevno. No, kad je temperatura visoka, treba više piti. “Na vrućini se zdravim osobama preporučuje konzumacija i tri litre tekućine”, navodi DGE.

Ako želite biti optimalno hidrirani, trebali biste piti manje količine redovito tokom dana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *