Napadnuta Policija Kosova na sjeveru

Policija Kosova saopštila je 6. avgusta da je jedinica za granični nadzor u opštini Zubin Potok na sjeveru zemlje napadnuta vatrenim oružjem dok je raspoređivala patrolni čamac u jezeru Gazivode.

“Bilo je oko 10 pucnjeva (iz vatrenog oružja). Pucnji su bili uzastopni i blizu policijskog čamca. U pucnjavi niko nije povrijeđen”, navodi se u saopštenju iz Policije Kosova.

Dodaje se da je jedinica za brze intervencije Granične policije poslala pomoć jedinici koja se nalazila na jezeru Gazivode.

“Policija nastavlja sa osmatranjem terena i rješavanjem slučaja”, navodi se.

Napominje se i da Policija Kosova ostaje posvećena borbi protiv kriminala, sa posebnim naglaskom na krijumčarenje u tom regionu.

Ovo nije prvi put da su pripadnici Policije Kosova napadnuti na sjeveru Kosova gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

U ranijim napadima su korišćeni i metalni ježevi, kamenje, ručne bombe, automatsko oružje i pirotehnička sredstva.

Poslednji napad se dogodio nakon poslednjih tenzija na Kosovu, koje su nastale 31. jula, uoči početka procesa preregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS (Republika Kosovo) i uspostavljanja recipročnih mera oko ličnih karata koje izdaju srpski organi.

Tada su lokalni Srbi u četiri opštine na sjeveru Kosova kamionima i drugim vozilima blokirali puteve u znak protesta, a Srpska lista im zahvaljivala na tome i ohrabrivala ih.

U međuvremenu je Vlada Kosova donela odluku da se će na 30 dana, na zahtjev međunarodnih partnera, odložiti primenu tih odluka zbog dezinformacija koje stižu iz Beograda o stanju na terenu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *