Napad na sjeveru Kosova izveli bivši pripadnici policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je danas da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne opštine, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podnijeli ostavke.

Kosovski ministar Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srpski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. On je kazao da su u napadima u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišćeni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje.

“Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od strane policije, tako i od strane obavještajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“, naglasio je Svecla i dodao da je danas obišao glavni most na rijeci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna.

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hitcima u vazduh, saopštila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru.

Vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *