Napad na članove Platforme za progres

Platforma za progres najoštrije osuđuje brojne pritiske kao i fizičke napade na naše članove koji su intenzivirani u posljednje vrijeme kako se približavaju lokalni izbori zakazani za novembar 2020. godine, stoji na početku saopćenja Platforme koje prenosimo u cjelosti:

”U protekle dvije sedmice desio se napad na našeg člana koji je kandidat za člana Opštinskog vijeća Ilidže kao i na dva člana Mladih Platforme za progres i predsjednika Regionalnog odbora Una koji su ujedno i kandidati za članove Gradskog vijeća Bihaća kao i za gradonačelnika Bihaća.

Povod za pritiske i fizičke napade na naše članove predstavlja kritika političke, ekonomske i društvene realnosti u njihovim lokalnim sredinama prvenstveno koje se odnose na neadekvatno korištenje resursa lokalne samouprave, prodajom društvene/opštinske imovine daleko ispod realne tržišne cijene u korist pojedinaca bliskim vladajućim strukturama, a na štetu svih ostalih građana i cjelokupne društvene zajednice. Pored direktne štete prouzrokovane ovakvim postupcima, posljedice ovakvih u pravilu netransparentnih i nezakonitih aranžmana sa pojedincima i preduzećima negativno utiču na razvojni potencijal i sužavanje mogućnosti za budući razvoj kako na lokalnom tako i na nivou države Bosne i Hercegovine.

Na osnovu svih dosadašnjih saznanja izražavamo žaljenje što se pojedinci kriju iza nasilnog ponašanja uslijed nemogućnosti da konkurišu zdravim idejama i političkim inicijativama na političkom tržištu te nespremnosti da prihvate odgovornost za svoje postupke koji podrivaju državu i nanose štetu svim građanima. Cijelo društvo treba da shvati ove napade kao znak da idemo lošim putem u kome se ne tolerišu pojedinci i društvene grupe sa drugačijim stavovima što nadirektnije ugrožava ljudska prava i slobode koji su ugrađeni u naš zakonodavni okvir. Potpuno je neprihvatljivo i nedostojno da se pojedinci koji misle drugačije označavaju kao protivnici države i sistema, osuđuju se i kažnjavaju izvan institucija i utvrđenih procedura, što ide u prilog ocjenama da je demokratski kapacitet države Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožen te da nosioci vlasti i zakonski zastupnici institucija dosljedno zaobilaze propise koje su sami kreirali i kojih su se dužni pridržavati u svom radu.

Platforma za progres kao politička organizacija, koja se prvi put pojavljuje kao politički subjekat u izbornim aktivnostima, nastaviće da javno govori o svim nepravdama i nepravilnostima u našem društvu. Članovi Platforme za progres imaće punu podršku u svom radu te će uživati zaštitu njihovog integriteta. Zaštitu prava svakog građanina treba da osiguraju relevantni organi države Bosne i Hercegovine na osnovu važečeg zakonodavnog okvira koji uključuje Ustav Bosne i Hercegovine kao i međunarodne i evropske konvencije koje se odnose na zaštitu osnovnih ljudskih prava. Takođe, pozivamo sve pojedince, građane, organizacije civilnog društva, političke organizacije, domaće i međunarodne organizacije da zajednički osude oduzimanje slobode govora, nezakonitu diskriminaciju kao i fizičke napade na naše sugrađane.

U narednom periodu nastavljamo da obavještavamo bosanskohercegovačku javnost o svim narednim koracima kao i o epilogu spomenutih napada na naše iskre, članove Platforme za progres,” saopćili su iz Platforme.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *