Naoružani napadači oteli 140 učenika u školi u Nigeriji

Naoružani ljudi oteli su 140 učenika iz područne škole na sjeverozapadu Nigerije, saopćio je školski zvaničnik u ponedjeljak, u posljednjoj u valu masovnih otmica školske djece.

Teško naoružane bande često napadaju sela radi pljačke, krađe stoke i otmica radi otkupnine u sjeverozapadnoj i centralnoj Nigeriji, ali su od početka godine sve više pribjegavale napadima na škole i koledže.

Napadači su probili ogradu srednje baptističke škole Bethel u državi Kaduna u ranim jutarnjim satima, odvodeći većinu od 165 učenika koji su prenoćili u školi.

– Otmičari su odveli 140 učenika, samo je 25 učenika uspjelo pobjeći. Još ništa ne znamo gdje su učenici odvedeni – izjavio je Emmanuel Paul, nastavnik u školi, za AFP.

Portparol policije savezne države Kadune Mohammed Jalige, potvrdio je jutarnji napad, ali nije mogao pružiti detalje o broju odvedenih učenika.

– Taktički policijski timovi krenuli su za otmičarima. Još smo u spasilačkoj misiji – kazao je.

Oko hiljadu učenika i studenata oteto je u raznim nigerijskim državama od decembra prošle godine. Većina ih je oslobođena nakon pregovora s lokalnim zvaničnicima, iako se neki od učenika još drže u zatočeništvu.

Srednja baptistička škola Bethel obrazovna je institucija koju je osnovala Baptistička crkva 1991. godine u selu Maramara u oblasti Chikun u blizini državne prijestolnice Kadune, prenosi AFP.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *