Naložena masovna evakuacija stranim državljanima iz Ukrajine

Državljanima Bosne i Hercegovine preporučuje se da izbjegavaju putovanje u područja u Ukrajini gdje je, prema medijskim izvještajima, registrirano pogoršanje sigurnosne situacije i koncentracija vojnih snaga, navodi se na zvaničnoj stranici MVP-a BiH

0
280

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela savjetovalo je danas Izraelcima da ne putuju u Ukrajinu usred napetosti u odnosima sa Rusijom.

Izraelcima koji su trenutno u Ukrajini preporučeno je da razmotre da li da odu iz te zemlje i da “u svakom slučaju izbjegavaju opasna područja”, prenijeli su mediji iz ove zemlje.

Od izraelskih diplomata i zaposlenih u Ambasadi u Kijevu je zatraženo da evakuišu svoje porodice.

SAD i još nekoliko drugih zemalja su već ranije odlučile da evakuišu porodice diplomata iz Ukrajine.

U saopštenju izraelskog ministarstva se navodi “pogoršanje situacije” u toj zemlji, ali se ne pominje Rusija ni mogućnost ruske invazije.

Visoki izraelski zvaničnik izjavio je međutim za novinsku stranicu Walla da je upozorenje izdato i donijeta odluka o evakuaciji jer Rusija sada ima dovoljno snaga na ukrajinskim granicama za invaziju, piše N1.

“Rusi su počeli vojnu vježbu u Bjelorusiji koja uskoro može prerasti u napad na Ukrajinu”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Zemlje iz regije zatražile evakuaciju

Crna Gora i Sjeverna Makedonija su pozvale svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se već tamo nalaze, da što prije napuste tu zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, zemlje članice NATO-a, pozvalo je makedonske državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze, da što prije napuste tu zemlju.

„Apelujemo da svi državljani Sjeverne Makedonije, koji u predstojećem periodu planiraju da posjete Ukrajinu, da izbjegavaju putovanje u tu zemlju. Dodatno, svi naši državljani koji se sada nalaze u Ukrajini, ukoliko imaju mogućnost, treba u najskorije vrijeme napuste tu zemlju“, navodi se u saopštenju.

U tom apelu su objavljeni i brojevi telefona i mejl Ambasade u Kijevu i Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju, na koje treba da se jave makedonski građani u Ukrajini i dostave svoje podatke, ako to do sada nisu uradili.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova također pozvalo je svoje državljane koji borave u Ukrajini da, zbog rastućih napetosti i nepredviđene bezbjednosne situacije, razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

“Naše državljane molimo da budu u stalnom kontaktu sa ambasadom Crne Gore u Ukrajini”, navedeno je u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Preporuka Bosancima i Hercegovcima

Državljanima Bosne i Hercegovine preporučuje se da izbjegavaju putovanje u područja u Ukrajini gdje je, prema medijskim izvještajima, registrirano pogoršanje sigurnosne situacije i koncentracija vojnih snaga, navodi se na zvaničnoj stranici MVP-a BiH.

Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, bosanskohercegovačkim državljanima savjetujemo da do daljnjeg odgode putovanja koja nisu nužna.

“Ukoliko nisu u mogućnosti odgoditi putovanje zbog ranije preuzetih obaveza i zakazanih termina savjetujemo oprez i svakodnevno informiranje o trenutnoj situaciji iz pouzdanih i raspoloživih izvora. Za konzularnu pomoć nadležna je Ambasada Bosne i Hercegovine u Mađarskoj (mvp.gov.ba)“, navedeno je na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here