Nakon toliko uzrujavanja sada bi vakcine mogle biti uništene

Оsim AstraZeneke, i oko 19.500 doza Fajzera trebalo bi biti utrošeno tokom mjeseca septembra i oktobra, inače će postati neupotrebljive

0
233
Pfizer vakcine dolaze u bih
Slijedi uništavanje vakcina(Foto: Ilustracija)

U Bosni i Hercegovini, koja je imala velikih problema da nabavi vakcine protiv koronavirusa, u narednom periodu moglo bi biti uništeno nekoliko hiljada doza vakcina, jer je rok trajanja pri kraju.

Nadležni u oba entiteta odbacuju navode da je ugroženo više stotina hiljada doza vakcina, te su mišljenja da će postotak biti mali, iako će određene zalihe propasti. Kako ih ne možemo donirati, vakcine će najvjerovatnije biti uništene, odnosno spaljene.

Osim što je zainteresovanost građana za vakcinaciju na nezadovoljavajućem nivou, suočavamo se i sa drugim problemom, a to je da zalihama vakcina ističe rok trajanja. U prvom redu dozama AstraZeneke. Kako bi bile iskorištene, jedno od rješenja je skraćivanje vremena revakcinacije. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, trenutno je na stanju 319 hiljada vakcina Astrazeneke kojima je rok do 31. oktobra. Plan je da se do tog roka 225 hiljada iskoristi za drugu dozu, što znači da sve zalihe neće propasti- piše BHRT.

Kako rok ističe ni to što nam ostane nećemo moći donirati, kao što su upravo određene zalihe na taj način donirane BiH. Ostaje solucija uništavanja ili spaljivanja, i za to već imaju najave iz Republike Srpske, da će 55 hiljada vakcina AstarZeneke kojima je istekao rok biti uništene. Najvjerovatnije spaljene, a kako to košta pitanje je ko će za to preuzeti odgovornost. Nadležni u RS u ovome ne vide problem, jer navode: donacije su prihvaćene, raspoređivane po entitetima, i niko nije mogao snositi.

I dok i dalje bilježimo najmanju stopu vakcinisanih u Evropi, nadležni još ponavljајu isto. Rješenje, pa i za ovaj problem, je u vakcinaciji ili revakcinaciji. Što znači da nemamo baš luksuz kalkulisаti sa drugom dozom.

Оsim AstraZeneke, i oko 19.500 doza Fajzera trebalo bi biti utrošeno tokom mjeseca septembra i oktobra, inače će i te doze postati neupotrebljive.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here