Danas izricanje presude zbog smrti četiri mladića na kopu Dubrave

Roditelji stradalih mladića godinama su naglašavali da djeca nisu išla kopati ugalj, nego su kupovali gotovi ugalj koji su traktorima tovarili i izvlačili između smjena

u opcinskom sudu zivinice danas zakazano izricanje presude povodom smrti cetiri mladica na povrsinskom kopu dubrave u februaru 2015 godine
Detalj sa jednog od mnogobrojnih protesta porodica poginulih mladića (Foto: Anadolija)

Prije sedam godina u Općinskom sudu u Živinicama počelo je suđenje osumnjičenima za nepravilnosti posljedično kojima je došlo do smrti četvorice mladića na Površinskom kopu Dubrave. Šestorci osumnjičenih će danas, 14. novembra, biti izrečena presuda.

Na površinskom kopu “Dubrave” 21. februara 2015. godine Edin Herić (18), Alem Dedić (21), Reuf Alibašić (27) i Adel Šehić (26) izgubili su život prilikom katastrofalnih uslova rada prilikom utovara uglja u vozilo za transport.

Roditelji stradalih mladića godinama su naglašavali da djeca nisu išla kopati ugalj, nego su kupovali gotovi ugalj koji su traktorima tovarili i izvlačili između smjena, te da je na kop ulazilo po 20-30 traktora.

Objašnjavali su kako je bila riječ o nelegalnoj prodaji uglja u koju su svi bili umiješani – od generalnog direktora koji je imao tal, od direktora, pa nižih nivoa, poslovođa, upravnika, do portira.

U slučaju su optuženi Suad Zonić (60) iz Tuzle, izvršni direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku Kreka, Sakib Muhtarević (54), rukovodilac PK Dubrave, Sakib Halilčević (51), tehnički rukovodilac PK Dubrave, Asim Brčaninović (58), rukovodilac Službe za zaštitu na radu PK Dubrave, Nedim Šljivić (49), tehnički rukovodilac za BTK (bager, traka, klasirnica) PK Dubrave, svi iz Živinica, i Mirad Delić (50) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO PK Dubrave.

Optuženi se terete da se kao odgovorne osobe u različitim segmentima poslovanja Rudnika Kreka i PK Dubrave, u periodu od novembra 2014. do februara 2015. godine na esploatacionom polju PK Dubrave, nisu pridržavali propisa o tehničkim pravilima prilikom izvođenja rudarskih radova i zaštitnih mjera, da se iskopavanje vršilo van okvira dopunskog rudarskog projekta i u nestabilnim uslovima, te da su postupali suprotno odredbama Zakona o rudarstvu FBiH i pravilnicima JP Elektroprivreda BiH, Zavisno društvo Rudnici Kreka Tuzla.

U optužnici se, između ostalog navodi da su, svako u svom opsegu odgovornosti, bili upoznati sa klizištem i nestabilnostima kosina na spornom dijelu PK Dubrave.

Izricanje presude okrivljenim prvobitno je zakazano za 9. novembar, ali su roditelji nastradalih saznali da je naknadno prolongirano za 14. novembar.

Izricanje presude osumnjičenima zakazano je danas u 14 sati u Općinskom sudu Živinice, presudu donosi sudac Ibrahim Bubić. Svoj dolazak ispred zgrade Općinskog suda u Živinicama danas su osim članova porodica najavili i članovi aktivističkih pokreta iz naše zemlje. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *