Nakon rekordno duge rasprave Senat usvojio Bidenov plan

0
43

Senat je usvojio plan predsjednika Joea Bidena za oporavak od pandemije Covida-19 vrijedan 1,9 biliona dolara, nakon cjelonoćnog zasjedanja na kojem je među demokratima najviše neslaganja bilo oko pomoći za nezaposlene, a republikanska manjina nije uspjela u pokušajima da progura tridesetak amandmana.

Paket uključuje 400 milijardi dolara za jednokratne isplate većini Amerikanaca u iznosu od 1400 dolara, 300 dolara sedmično za produžene naknade za 9.5 miliona ljudi koji su u krizi ostali bez posla i 350 milijardi dolara pomoći državnim i lokalnim vlastima kojima su se zbog pandemije smanjili proračuni, piše Hina.

Plan je u Senatu prošao sa 50 glasova ‘za’ i 49 ‘protiv’, a nijedan republikanac nije glasao za jedan od najvećih paketa poticaja u historiji SAD.

Borba nije gotova jer se zakon mora vratiti u Zastupnički dom koji je prije sedam dana odobrio nešto drugačiju verziju.

Sukob u demokratskoj stranci oko naknada za nezaposlene i cjelonoćni napor republikanaca da izmijene zakon, za koji ankete pokazuju da ga podržava šira javnost, oslikava teškoće koje će Biden imati u donošenju nekih drugih politika u Kongresu.

Zakon je prioritet za Bidena nakon što je koronavirus usmrtio više od 520 hiljada Amerikanaca.

Raspava i glasanje trajali su rekordnih 11 sati i 50 minuta, najduže u modernoj eri.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here