Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole.

Kantonalni inspektorat Tuzlanskog kantona, na osnovu prijave Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), pronašao je četiri ljekara u Živinicama koji su bez dozvole za rad i registrirane djelatnosti pružali pacijentima zdravstvene usluge te im je izrečena zabrana rada.

Reakcija nadležnih uslijedila je nakon upornog insistiranja TI BiH koji je prvu prijavu u ovom slučaju uputio još u januaru 2022. godine, navodi se u saopćenju iz te organizacije.

TI BiH je prvobitno od građana zaprimio anonimnu prijavu da brojni ljekari u ovom gradu nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost u neuvijetnim objektima, na balkonima i po privatnim kućama, da nelegalno koriste uputnice javnih zdravstvenih ustanova u kojem su redovno zaposleni i napuštaju posao ranije kako bi obavljali privatnu djelatnost.

“TI BIH je ove informacije proslijedio Kantonalnom inspektoratu kojem je prijavljeno 15 ljekara i deset stomatologa, zbog sumnje da nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost”, ističu iz TI BiH.

Kantonalni inspektorat prvobitno je odbio postupiti jer uz prijavu nisu dostavljene adrese ljekara u Živinicama pa je u odgovoru navedeno da nije moguće izvršiti inspekcijski nadzor.

TI BiH je u daljem postupku insistirao da je ove informacije moguće pribaviti u saradnji s policijom i drugim nadležnim institucijama, što je na kraju i urađeno, a kantonalni inspektori su pronašli ljekare koji su nelegalno obavljali zdravstvenu djelatnost.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije Tuzlanskog kantona pribavljene su adrese na kojima gotovo svi prijavljeni ljekari i stomatolozi obavljaju zdravstvenu djelatnost, dok za četiri osobe nisu uspjeli pribaviti podatke.

U četiri slučaja utvrđeno je da ljekari posjeduju rješenje Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona kojima se odobrava obavljanje privatne prakse, dok je u četiri slučaja utvrđeno da obavljaju djelatnost bez odobrenja Ministarstva te je njima izrečena zabrana rada.

Ostali ljekari i stomatolozi nisu zatečeni u obavljanju djelatnosti niti kontrolirani objekti upućuju na to da se u njima obavlja zdravstvena djelatnost, ali će svakako biti predmet inspekcijskog nadzora u narednom periodu, navodi se između ostalog u odgovoru Kantonalnog inspektorata.

TI BiH najavljuje da će i ubuduće insistirati da nadležni inspekcijski organi pojačaju kontrole ljekara koji nelegalno obavljaju dvojnu praksu. Kako navode, riječ je o rasprostranjenoj pojavi u kojoj se nerijetko zloupotrebljavaju resursi javnih zdravstvenih ustanova i dovodi u pitanje zdravlje pacijenata koji dobijaju zdravstvenu njegu u uvjetima bez nadzora.

Također su podsjetili da su inspekcijski organi prije dvije godine otkrili brojne nepravilnosti i zabranili rad pojedinim privatnim ordinacijama nakon pritiska javnosti zbog tragičnog ishoda operativnog zahvata u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *