Nakon pisanja TuzlaLIVE: Gradonačelnik i patrijarh Porfirije

Porfirije nije posjetio Kapiju, nije odao počast nedužnim civilima. Jer, SPC je veličala i slavila ratne zločine koje su snage ratnih zločinaca Mladića, Karadžića, Miloševića i drugih, počinili nad nesrbima

1
524
Patrijarh Porfirije u Tuzli u pratnji brojnih zvanica među kojima je bio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija. Kapiju nisu posjetili! (Foto: D. Zabuš)

Put od dupeta do mozga je često dug. Gradonačelniku Tuzle, živopisnom Jasminu Imamoviću trebalo je skoro sto dana da mu se u mozak useli kao prihvatljiva ideja koja glasi: Prilikom svake zvanične posjete gradu Tuzli, protokolom se treba odrediti i posjeta Kapiji – mjestu na kojem je nacistička granata sa Ozrena napravila jedan od najvećih ratnih zločina protiv nedužnih civila.

Tu je ideju na Gradskom vijeću izložio prof. dr. Zijah Rifatbegović. Imamovićeva vijećnička većina tu ideju nije podržala, čime je stekla zavidno mjesto na stubu srama!

Znajući da će Porfirije – patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve, posjetiti Tuzlu, veseli je Imamović uputio Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Tuzla pismo koje u cijelosti objavljujemo:

(Faksimil pisma J. Imamovića parohu – protojereju Milošu Trišiću u SPC Tuzla)

Naravno, Porfirije nije posjetio Kapiju, nije odao počast nedužnim civilima. Jer, SPC je veličala i slavila ratne zločine koje su snage ratnih zločinaca Mladića, Karadžića, Miloševića i drugih, počinili nad nesrbima.

Dakle, gradonačelnik i predsjednica Vijeća, kustosica Nataša Perić, kao protivnici ideje prof. dr. Rifatbegovića, šutke su priznali da je ideja bila jasna i moralno čista.

– Dok traje mandat ovog vijeća nećemo odustati od usvajanja jedne norme civilizovanog ponašanja kao što je odavanje pošte stradalima na Kapiji. Pismo gradonačelnika smatram da je konačno shvatio kakvu je sramotu, sa svojom većinom, nanio našem gradu – kaže vijećnik Omer Berbić.

I to mu, gradonačelniku, nije prvi put! (E.A.)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here