Nakon pisanja TuzlaLIVE: Federalci nadziru Tužilaštvo TK!

Raduje nadzor nad „čađavom mehanom“ kao i pritisak međunaronnih faktora koji su u tužilaštvima bh vidjeli maligno tkivo pravosudnog sistema

4
2422

U „čađavoj mehani“- narodnom imenu za Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, samo je mali broj gostiju koji se bave organizovanim privednim kriminalom i korupcijom. Ostatak čine čestita i raznim pravosudnim bahanalijama nesklona djeca boginje Justicije!

Narod vadi šlajpek!

Dakle, na ovom sam portalu objavljivao zgode i nezgode nekih od stalnih, dugogodišnjih gostiju mehane u kojoj se, kao i u svakoj mehani, zna ko pije, a ko plaća. Naravno, narod vadi šlajpek! Nije mi bilo teško da svoje skaske adresiram i na glavnog tužioca Federalnog tužilaštva, Muniba Halilovića jer je javnost vidjela da se on miješa u svoj posao, što je prekid dvije decenije duge tradicije nemiješanja u posao njegovih predhodnika.

Faksimil odgovora federalnog tužioca novinaru Ekremu Avdiću

U vezi tekstova koje je glavni federalni tužilac uzeo da bi „provjerio status poduzetih radnji i poduzeo mjere za praćenje daljeg postupanja Kantonalnog tužilaštva TK i provodi nadzor“, potrebno je čitaoca podsjetiti na neke opise radnji iz navedenih tekstova. Zamislite riječ – nadzor! Asocira me na maloljetničke delikvente!

Brutalno je dokazano neznanje, nedostatk talenta, volje i radinosti, a za zlonamjerne ostavljam da sumnjaju u ružne namjere, Tužilaštva TK u „slučaju Tuzla-kvarc“. Vlasnik te firme, Smajl Velagić je osumnjičen za tešku krađu, pritvoren i zatvoren, a onda lani pravosnažnom presudom oslobođen! Ogromna šteta i vlasniku i firmi, za sve nepodobštine Tužilaštva, plaćena je iz budžeta Tuzlanske nahije. Tim povodom, BIRN je napisao: „Tužilac Tomislav Ljubić je pomjerio granice propasti pravosuđa u BiH na do sada neviđeni nivo!“.

Pramod s drugog svijeta

Na volšeban način je pravna papazjanija, neznanje ili nešto drugo, u slučaju kriminala od 200 miliona maraka u lukavačkom GIKIL-u predstavljena kao golemi uspjeh Tužilaštva. Ta obmana je objavljena pod svjetlošću prevarenog novindžiluka. Istraga od prije dvije godine još traje i biće joj kraj kad britanski biznismen Pramod Mital ode na drugi svijet ili kad pameti dođu, smatram tako, glavni tužilac Tomislav Ljubić i pobočnik mu Ćazim Serhatlić.
U ovo drugo manje vjerujem.

Dakle, dvojac bez kormilara „Senatu i narodu“ je saopštio de je uhićen britanac Pramod Mital, suvlasnik GIKIL-a i član dinastije Mital, koja vlada svjetskom proizvodnjom čelika. Onda je pušten uz kauciju od tri miliona maraka i dvadeset miliona depozita na vlastitom, GIKIL-ovom računu! Naravno, Mital je odmah zdipio preko grane. Dajem cijelu penziju ako tužibabe nisu znale da Britanija ne isporučuje svoje građane. Istraga je još u toku, a završiće se kad svevišnji ispita Pramoda Mitala! Za to vrijeme, kamate na posebnom računu rastu pa će država morati platiti 40 miliona deblokiranih maraka! Da obustave istragu i smanje štetu, ni govora!

Kako maknuti Kadića

U anale pravnog javašluka danas ulazi i peta godišnjica istrage protiv Aide Nišić, direktorice JU Gradske apoteke Tuzla, koju još niko od tužilaca nije ispitao, a kamo li nekog iz UO; još joj niko nije pretresao radni sto. Umjesto nje, već pet godina Tužilaštvo maltretira njenog pomoćnika za komercijalne poslove, Edima Kadića, njegovu porodicu, zeta i kćerku koji zbog toga odlaze u inostranstvo, prijatelje, poslovne partnere…Što po zakonu, što mimo njega su mu oduzimali predmete, pretresali stan i kancelariju, vršili PIR-posebne istražne radnje kao što su praćenje i prisluškivanje o čemu je sud dao rješenje i utvrdio da su ga prisluškivali tri dana dulje od dozvoljenog perioda…Međutim, još nisu uzeli nijednu izjavu od njega! I pored njegovog insistiranja, pored molbi tužiiocu Ljubiću, pored pisama sudu i tako dalje i dalje da ga prestanu maltretirati, još trpi teror tužilaštva.

Kadić je od početka istrage tvrdio da je protiv njega pokrenut politički proces od trenutka kada se kandidovao za gradonačelnika Tuzle. Da je u pravu, potvrdila je to i zadnja sjednica Gradskog vijeća koja je jednoglasno usvojila izvještaj o uspješnom radu Gradskih apoteka, jedinih koje bilježe stalni napredak dok su sve druge u Kantonu – propale i privatizirane!

U toku sjednice Gradskog vijeća, skoro dva sata iza ponoći, javila se za riječ i direktorica Aida Nišić da objasni izvještaj o radu. Na početku je rekla kako se „od početka vodi politički proces protiv  Edima Kadića, da su mu oduzimali stvari, pretresali prostorije“, te da „sve to još traje“. Uspješan rad Apoteka je smanjio kampanju o lošem stanju i kriminalu čemu je cilj bio da se smanji njihova vrijednost od 22 do 25 miliona maraka kako bi se lakše „poklopile“.

Kadić kao disident, junak političkog sudskog procesa. Istorija se ponavlja!

A, kamioni rade 24 sata!

Da je tuzlansko tužilaštvo ozbiljno obolilo od političke korozije, govore i dva slučaja koje vodi tužilac Serhatlić, uz to obolio od „sukoba interesa“. Riječ je o slučajevima Stambeno – poslovne zgrade „15.maj“ i istrage o, kako su su Serhatlić i Dalibor Bingas saopštili, korupciji, trgovini uticajem i kriminalu u vezi tendera za šest bušotina Rudnika soli. Tender je bio zakonski i tehnički odličan i inkriminirani izvođači uspješno privode kraju ugovorene radove. Ipak, Serhatlić još vodi istragu, kako kaže, „predsjednika Socijaldemokrata BiH, Envera Bijedića i njegovih najbližih saradnika“. U istrazi koja do danas nije našla niti jedan dokaz krivičnog djela, Serhatlić tumara pravnim bespućima.

A što se tiče „15.maja“ djelo je priznao i sam gadonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Ali veli da je nastupila zastara!? Zakon kaže da nije, ali je glasanjem odlučeno da jeste! Dakle, siledžije imaju novu šansu.Kad nekog prebiju, može se glasanjem odlučiti da nisu krivi. Jebeš zakon!

Naravno, zakonodavac je dopustio da tužioci mogu da rade šta hoće. Ali, moralno pitanje je do kada će? Pokretanjem istraga bez osnova, stvara se privid da oni nešto rade, čime u sjenu svog interesovanja sklanjaju stanje u javnim poduzećima, javnim nabavkama, energetskom sektoru kada kamioni za odvoz otkrivke rade 24 sata danonoćno, kad ne znaju šta je nafta, a šta lož-ulje, kako se krčmi ekspropisano zemljište…

Zato, raduje nadzor nad „čađavom mehanom“ kao što raduje i pritisak međunaronnih faktora koji su u tužilaštvima be-ha vidjeli maligno tkivo pravosudnog sistema. Dakle, vrijeme promjena dolazi! (Piše: Ekrem AVDIĆ)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

4 Komentari

    • Trebas biti zahvalan Imamovicu i stope mu ljubiti jer te nije prijavio kada si stanovnicima Pozarnice naplacio 50% za prikljucak vode koji je platio USD u cijelini.
      Takodje si uzeo 5.000 KM od covjeka da mu sredis dozvolu za gradnju.

  1. Ovdje se nesto pomiješalo znam obadvojica koji koji komentarisu Faruk a je dobar i nikad nije bio u poziciji da bilo kome sta sredjuje a tuzlak je pomjesao loncice a jeli smrad on najbolje zna

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here