Nakon mjesečne karte od 9 eura, uvodi se karta od 29 eura

“To bi rasteretilo sve u krizi, a posebno kućanstva s malo novca, te dalo više poticanja prometu,” ističe Gurkmann

0
89

Mjesečna karta od 9 eura pravi je hit u Njemačkoj. Više od 16 milijuna prodanih karata u lipnju, plus oko 10 milijuna pretplatnika koji mogu putovati s kartom od 9 eura. Jedina kvaka: planirana je samo za lipanj, srpanj i kolovoz. Savjetodavni centri sada traže uvođenje mjesečne karte za sve građane za 29 eura.

Čelnica Saveznog udruženja (VZBV) Jutta Gurkmann izjavila je za Njemačku tiskovnu agenciju dpa da bi kartu za sve autobuse i vlakove u lokalnom prijevozu trebalo ponuditi po cijeni od 29 eura mjesečno, odnosno za oko jedan euro dnevno.

“To bi rasteretilo sve u krizi, a posebno kućanstva s malo novca, te dalo više poticanja prometu,” ističe Gurkmann.

Karte od 9 eura vrijede u lipnju, srpnju i kolovozu i omogućuju neograničeno putovanje lokalnim i regionalnim autobusima i vlakovima diljem Njemačke tijekom jednog mjeseca. Puno su jeftinije od uobičajenih mjesečnih karata, koje vrijede samo na određeno područje.

Potrošački centri zahtijevaju od savezne vlade da poduzme daljnji razvoj uspješne karte od 9 eura za dodatni paket pomoći koji je potreban. S obzirom na daljnji rast cijena energenata, potrebno je preispitivanje opskrbe plinom.

“Potreban je dinamičan model povezan s realnim cijenama”, rekla je Gurkmann. “Ako bi se, na primjer, dodatni troškovi za cijene plina ponovno udvostručili, savezna vlada bi također morala povisiti subvencije za troškove grijanja i drugih plaćanja”, dodala je, piše Feniks.

Mnogi su već financijski u teškoj situaciji – posebice ljudi s niskim primanjima, umirovljenici, te zaposleni sa srednjim primanjima.

“Osim toga, savezna vlada ne smije nejednako tretirati tvrtke i potrošače. Političari ne žele potaknuti tvrtke na štednju energije, dok se privatnim kućanstvima mogu propisati niže temperature grijanja. Mjere bi se trebale odnositi jednako na sve. U suprotnom, to će ozbiljno utjecati na prihvaćanje mjera”, dodala je Gurkmann.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here