Nakon izbora u Srbiji: Kuda će Vučićeva diktatura?

5
1163

Trajna i brutalna satanizacija političke opozicije unutar zemlje i političkih neistomišljenika u susjednoj državi, potpuna kontrola medija, deseci „analitičara“ lika i djela vođe i njegovog Saveza nacional-socijalista (SNS) koji od ranog jutra drže propovijedi o vođinim genijalinim rezultatima, idejama, mislima – na vođinim televizijama i na stranicama vođinih tabloida, partijski uspostavljeni administrativni, vojni, policijski i državno-privredni aparat, veličanje ratnih zločinaca i laž kao državna ideologija, nisu bili dovoljno sigurna sredstva za pobjedu na opštim izborima, pa je vođa odlučio da svoju pobjedu osigura i sa kupovinom glasačke ljubavi svakog punoljetnog građanina sa sto evra iz državnog budžeta. Naravno, u korist svog Saveza nacional-socijalista. No, ni to se vođi srpskih nacional-socijalista, Aleksandru Vučiću, nije činilo dovoljno da umanji značaj bojkota izbora za njihovu legitimnost, pa je učinio i dodatne napore.

-„Bugarski vozovi“, tuča ispred biračkog mjesta, kolektivo dovođenje na birališta siromašnih i nepismenih građana, potkupljivanje glasača, ubjeđivanje birača telefonom,  prijetnje zaposlenima na radnom mjestu, džipovi bez tablica i pojavljivanje nabildovanih pripadnika partijske vojske, obilježavaju i ove kao i prethodne „izbore“ u Vučićevoj Srbiji – kaže akademik Dušan Teodorović.

Prema „rezultatima“ vođine administracije, bojkot izbora zbog neregularnih uslova nije uspio, jer je na izbore izašlo neki promil više od psihološko značajnih pedeset posto. To znači da je na izbore izašlo oko 3,3 miliona građana Srbije i onih na Kosovu sa dvojnim državljanstvom i iz dijaspore. Od tog broja 64 posto je glasalo za Vučićeve nacionalsocijaliste. Milom ili silom – svejedno! To se vođi ne čini problemom kao ni tvrdnja da je ovakva pobjeda u ovakvim uvjetima kraj parlamentarne demokratije i uspostava jednopartijskog sistema u Srbiji! Taj je problem vođa uočio i obznanio u zdravici nakon objave izbornih rezultata. Rekao je da će u vlast uvesti i partije koje nisu prešle izborni prag. No, to su kozmetičke promjene na licu diktature.

Dakle, vođa ima apsolutnu pobjedu! Ali, kuda će on i šta će on sa pobjedom! Da li će je upotrijebiti na jačanje veza sa Rusijom i dopustiti da je ona, nakon što je besplatno uzela srbijansku naftnu industriju i dalje pljačkati zarad političke podrške velikosrpskoj destabilizaciji Crne Gore, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i nepriznanju Republike Kosovo, nakon stogodišnje antikolonijalne borbe? Upotrijebiti izbornu pobjedu u dalju katastrofu politike ostvarenja sna o Dušanovom carstvu, bilo je trasiranje puta ka Srbiji veličine i značaja Beogradskog pašaluka.

Da li će vođa postupiti po onoj staroj poslovici „evropejske Serbije“ da je
„Bog visoko, a Rusija daleko!“, i okrenuti se Evropi s kojom ima dvije trećine ukupne robne razmjene, u čijim fabrikama u Srbiji radi 270.000 ljudi, da je sa 200.000 Srba u Beču on postao četvrti grad po broju stanovnika, iza Beograda, Novog Sada i Niša, da je geografski, istorijski, poslovno, kulturno, naučno, tradicijski i na svaki drugi način Srbija dio Evrope?

Bude li tako, vođa će morati izvršiti korjenite promjene u sastavu nove vlade u kojoj neće biti mjesta ni za Dačića, ni za Vulina – najveće zaljubljenike u ruske romanse i zvukove balalajke. Ili će, morati znatno reducirati njihovu ulogu u izvršnoj vlasti, davajući im manje značajne uloge od onih koje imaju ministri odbrane ili vanjskih oslova. Na taj način će vođa Vučić stvoriti uslove za eliminaciju ruskog uticaja kojeg imaju u bezbjednosnim službama i u srpskoj vojnoj sili. To su i uslovi da Sbija otkoči zaustavljeni voz na pruzi ka Evropskoj uniji, da nakon tri godine nastavi sa otvaranjem novih pistupnih poglavlja.

Vučić će za dva dana biti kod Putina kao gost na vojnoj paradi u Moskvi, a 27.juna odlazi na pregovore sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Bijeloj kući. Te dvije posjete i razgovori koje će voditi imaju istorijski značaj za vanjsku politiku Srbije ne samo kad je u pitanju način uspostave odnosa između države Srbije i države Kosovo, već i sa svim drugim njenim susjedima. Naravno, uspostava novih odnosa unutar Srbije, novi raspored snaga izvršne vlasti je uslov promjene vanjske spoljno-političke strategije Srbije. Zato su izbori u Srbiji od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu. Jer, svaka promjena u vanjskoj politici Srbije sistemom spojenih posuda prelijeva se i na društvene odnose i u našoj zemlji. (Piše: Ekrem AVDIĆ)

5 Komentari

  1. Ekreme, ako sa 7 banki u guzici ne vidis o cemu se radi, ostavi se pisanja i analiziranja bilo cega van vlastite avlije
    “Jedan Covek” iliti AV ce priznati drzavo Kosovo i dok to.ne uradi Angela and Co ce tolerirati i parlament bez opozicije, i veciti derby pred 20 milja navijaca, i nazive autoputeva iz horror kajdanke srpske povijesti, i debila-morona u liku ministra obrane…..pravo pitanje na koje odgovor nema prvi maxum u Bosnjaka je – sta ce biti sa entitetom dan poslije nakon priznanja ?!

  2. Entiteti ce ostati. Entitet re-se je, ako imaš osnovna znanja o državi, najveci kanton u BiH. BiH je sastavljena od manjih administrativnih i pravnih jedinica. BiH ima sve atribute države. Pokušaj rušenja BiH bi bio još jedan poraz srpskog i hrvatskog nacizma. Dakle, nema bojazni od toga. Ali, svako nacističko lajanje preko Drine i Save pravi nervozu kod onih kojj otvaraju kišobran kad god padne kiša u Beogradu ili Zagrebu. Sudbina BiH nije u maksumu kod Bošnjaka niti u bilo kojem od pojedinaca ma kako bili pametni ili glupi, sposobni ili nesposobni, već od građana. Moje zanimanje za stanje kod susjeda je zbog toga što je i vama drago da je komšija civilizovan a ne nacista. Dakle, raduje me svaki uspjeh komšije kao što me žalosti svaki neuspjeh kao sto je porast nacistickih snaga.

  3. Ekreme, care, sahu i padisahu, ti si preveliki optimist glede stanja kolektivne svijesti u Bosnjaka, kolektivne besvijesti Srba, i na kraju, preglasne sutnje u Rvata ! Ovo je Balkan, geopoliticki entitet gori i od onoga opisanog u vicu o zabi i skorpiji na Bliskom Istoku, ovdje je manje vise sve suprotno od onoga sto se prezentira javnosti, ovo je prijestonica minder politike i donosenja strateskih odluka u burekdzinicama i doner hanovima…..meni je jedino zao mene, nevidljive individue koju su roditelji odgojili da ne gleda rasu, vjeru i naciju….nayebao sam jedanput 92-e, nadam se da necu i 2022 zato sto ne pripadam niti jednom.jatu ili krdu ! A krda se spremaju za klanje, cak i nozeva ima dovoljno….

  4. Postovani dusmaninu njenom, slažem se sa cijelim tvojim stavovima.U kolumni na The Bosnia Times pisao sam o tome da ne funkcionira politicki ni ustavno-pravni sistem, već upravo minder na kojem eglen vode šefovi pljačkaških klanova Dodik, Izetbegović i Čovic pa dijele 330 miliona evra umjesto da to rade drzavni organi.A riječ je o parama koje ćemk mi vracati a oni trositi.
    Na sve to narod šuti i teče u Zapadnu Evropu.

  5. Drugi komentar “dusmanina” je istinit do bola. Mislim da je malo pogriješio jer je stanje deset puta gore.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here