Nakon istupanja iz PEN-a Hadžem Hajdarević traži hitnu sjednicu Upravnog odbora

0
141

Član Upravnog odbora PEN centra i predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine, naš ugledni književnik Hadžem Hajdarević, uputio je danas pismo Upravnom odboru PEN-a povodom odluke Miljenka Jergovića i Ivana Lovrenovića, a ranije i Ivice Đikića i Željka Ivankovića da napuste ovu najugledniju književnu instituciju u svijetu.

Oni su kao razlog napuštanja naveli taj što je PEN centar digao glas protiv održavanja komemorativne mise za Bleiburg u Sarajevu.

“Sve me ovo zateklo i neizmjerno rastužilo. Bio sam van zone interneta, nisam se najbolje ni osjećao ovih dana, u svakom slučaju nisam sudjelovao ni u kreiranju Saopćenja PEN-a ni u glasanju za to Saopćenje. Malo sam sad pregledao o čemu se radi i vidio da je kolega Željko Ivanković sugerirao da to Saopćenje pogleda neki član od katolika, kako je on rekao, i velika je šteta ako to nije učinjeno… Ne bih ni znao za sve ovo, ni za članove koji su se povukli iz PEN-a BiH, da mi jedan novinar nije poslao pitanja šta ja o svemu mislim…”, naveo je Hajdarević.

Hajdarević je dodao kako mu je žao što je do ovog došlo.

“Smatram ovo vrlo ozbiljnom situacijom, tako bi, mislim, to trebalo shvatiti, jer su i Lovrenović, i Ivanković, i Jergović, i Đikić, i više ne znam ko je sve podnio ostavku za članstvo PEN-centra BiH, jako važni autori da bismo lahko prešli preko toga. Predlažem hitnu sjednicu Upravnog odbora, kako god, ali da se održi, da se pokuša razgovarati s uvaženim kolegama da eventualno povuku svoju ostavku… Vjerovatno je da neće, ali, molim vas, da se ne ganjaju nikakvi kaprici… I ovako je sve urušeno”, naveo je, uz ostalo, Hajdarević u pismu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here